EKTAKTH EIΔΗΣΗ>Ερχεται ο Αρμαγεδώνας ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών

Κόλαφος για μπλοκάκια, ελεύθερους επαγγελματίες
 Σε 41 ημέρες θα δούμε εκατομμυρια ελλήνων που απαρτίζουν επιτηδευματίες,αυτοαπασχολούμενους, ελευθερους επαγγελματίες ,να κινδυνεύουν με υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορων και μετόχους εταιρειών ακόμα και ανωνύμων να κινδυνεύουν με αιφνιδιασμο,αφου εκρηκτική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ,βάσει του σχεδίου που βρισκεται σε συζήτηση,αναμένεται σε σχέση με τα μερίσματα.



Από την Ειρήνη Τσεσμελή

Α.Για ασφαλισμένους πρίν το 1993 θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα εκπίπτουν απο τα φορολογητέα κέρδη της ίδιας χρονιάς.Συνεπάγεται, μεγάλη επιβάρυνση φόρου βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας.

Β.Μπλοκάκια :φορολογικά θα εκλαμβάνονται ως μισθωτοί και θα κάνουν χρήση αφορολόγητου, εφόσον κόβονται δελτία παροχής έως και σε 3 εργοδότες ή εάν ο ένας έξ αυτών αποδίδει το 75% του συνολικού εισοδήματος.Ασφαλιστικα:ορίζεται ότι όποιος έχει 2 εργοδότες θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ώς μισθωτός.Αντί λοιπόν για το 27% των ασφαλιστικών εισφορών ο εργαζόμενος θα πληρώνειτο 1/3 δηλαδή κάπου στο 9%, ενώ τις υπόλοιπες εισφορές θα πρέπει να τις καταβάλει ο εργοδότης. Ερωτήματα 1. Εάν βρεί κι άλλο εργοδότη ο χρήστης(ελευθερος επαγγελματίας) και φορολογούμενος με μπλοκάκι και απο 2 γίνουν 3 τι θα γίνει? 2. Εάν απο 3 οι εγοδότες του υπόχρεου γίννουν 2 θα ζητηθούν αναδρομικά χρήματα απο τις άλλες επιχειρήσεις?Εδώ νομίζω θα γίνει πανικός!

Γ.Για αυτούς που θα ξεκινήσουν το 2017 με έναρξη επαγγέλματος η πρόταση που έχει τεθεί είναι κατα το πρώτο έτος έναρξης να πληρώνονται οι ελάχιστες εισφορές που προβλέπει ο νόμος.

Δ.Ασφαλισμένοι μετά το 1993 με απο 2 πηγές εισοδήματος,που απασχολούνται ως μισθωτοι και επαγγελματίες, βρίσκονται σε δεινή θέση διότι θα προστεθούν τα εισοδήματα και θα φορολογηθούν βάσει κλίμακας.Το δυσκολότερο όμως είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν, για πρώτη φορά ασφαλιστικές εισφορές το 27% απο το μπλοκάκι που θα αφαιρεθούν,εάν αφαιρεθούν απο τα φορολογητέα κέρδη του 2018.Για το 2017 οι επαγγελματίες θα πληρώσουν εισφορές που δεν θα εκπέσουν και ο φόρος λόγο της νέας εννιαίας κλίμακας θα είναι αυξημένος. Ενας λοιπόν φορολογούμενος με μπλοκάκι με αποδοχές περίπου 15.000 θα κληθεί να πληρώσει περίπου το 50% επι του εισοδήματος απο το ελευθέριο επάγγελμα.

Ε.Για τους μετόχους που είναι και μέλη Δ.Σ με ποσοστό άνω του 3% θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές βάση των μερισμάτων που τους διανέμεται απο την εταιρεία.Οι εισφορές θα αντιστοιχούν στο 27%των μερισματων που θα εισπράτουν , όταν γίνετε η διανομή.Έστω ότι μία ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ έχει κέρδη 50.000ευρω ο φόρος εισοδήματος της θα είναι 14.500 και τελος επιτηδεύματος 1000 ευρω.=15.500 απο εισφορές 9315 αφου το υπολοιπο 34500 διατεθει στον μέτοχο.Μένουν 25.185 οπου επιβαρύνετε με τον φόρο μετόχων 15% δηλαδη άλλα 3.777 μένουν 21.407 ευρω.Τέλος έχουμε τον φόρο αλληλεγγύης έως και 10% διότι το 2017 δεν γνωρίζουμε πως θα έχει διαμορφωθει ο πίνακας ,διαπιστώνουμε πως πάνω απο απο τα 2/3 των κερδων γίνονται αέρας.Εργάζεται λοιπόν ο επιχειρηματίας όλο τον χρόνο χωρίς ωράριο με ανάληψη όλων των ρίσκων και υποχρεώσεων για να αποδώσει τα 2/3 σχεδόν του κόπου του, χωρίς αντάλλαγμα κατ΄ουσίαν,αφού σε επίππεδο υγείας μέσω των ασφαλιστικών εισφορών ποιές είναι οι παροχές? απο τους φόρους που αποδίνονται για κάθε φορολογικό έτος ποιές είναι οι παροχές?.Το σημαντικότερο είναι πως δεν γνωριζουμε τελικά τι πληρώνουμε!!!! ή γνωρίζουμε?

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ
πηγη


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.