Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε νησιά και Έβρο. Αμεση πρόσληψη σημαντικού αριθμού Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε νησιά και Έβρο. Οι 3 προτάσεις για την επάνδρωση τους
Οι ελλείψεις σε στρατιωτικό προσωπικό, ειδικά σε στρατιώτες θητείας, σε επαγγελματίες οπλίτες και σε χαμηλόβαθμο στελεχικό δυναμικό, αποτελούν ένα ακόμη δύσκολο πρόβλημα για τη στρατιωτική ηγεσία. Οι μάχιμες Μονάδες στον Έβρο και στα νησιά, που θα έπρεπε να έχουν επάνδρωση πάνω από 90%, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, ακόμη και σε κρίσιμες ειδικότητες.

Οι λύσεις του προβλήματος, που προτείνει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, δηλαδή στην κυβέρνηση, είναι οι εξής:


α)   Στράτευση στα 18 έτη,

β)     αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες (από 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς να αυξηθεί στους 12 μήνες για όλους τους στρατεύσιμους, συστρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες) και

γ)    η πρόσληψη σημαντικού αριθμού Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Οι προτάσεις, όμως, στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων, εφόσον υλοποιηθούν, θα ενισχύσουν την αμυντική θωράκιση της χώρας, έχουν, όμως, δυσβάστακτο δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος - μάλλον απαγορευτικό για την κυβέρνηση. Οι προσλήψεις ΕΠΟΠ, που θα είναι και ένα μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας, έχουν «παγώσει», με απαίτηση της τρόικας και των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φλώρινας Κώστα Σέλτσα και Κοζάνης Γιώργο Ντζιμάνη, απευθύνθηκε στο στρατιωτικό προσωπικό της 9ης Μ/Π Ταξιαρχίας στη Φλώρινα, επισημαίνοντας:


«Δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε για αύξηση ούτε για μείωση της θητείας. Όσοι υπηρετείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρισκόσαστε στα σπίτια σας. Όμως να θυμάστε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι περάσατε ένα κομμάτι της ζωής σας μαζί με άλλους Συνέλληνες, συνανθρώπους και μάθατε βασικά πράγματα για να υπερασπίζεστε την πατρίδα. Το δεύτερο πράγμα το οποίο πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι ο Στρατός εκτελεί το καθήκον του και αυτό είναι η αποτροπή αλλά και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αλλά η ουσία της άμυνας της χώρας είναι σε ολόκληρο τον λαό».

«Στράτευση στα 18 μόνο εθελοντικά»

Σχετικά με την πρόταση για στράτευση στα 18, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικής στράτευση νεαρών στην ηλικία των 18 ετών, αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο της εθελοντικής στράτευσης».

Ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος διευκρίνισε: «Όσοι νεαροί επιθυμούν θα μπορούν να στρατεύονται στα 18 και ταυτόχρονα θα αποκτούν επαγγελματική εμπειρία, θα μπορούν οι νέοι να αποκτούν μια εμπειρία, π.χ., στα κομπιούτερ. Έχουμε κάνει μια συμφωνία με τη Microsoft, μια εμπειρία με τη ΜΟΜΑ σε έργα ή σε χειρισμό βαρέων μηχανημάτων και σε άλλες ειδικότητες». Η ΝΔ, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος τομεάρχης Αδ. Γεωργιάδης, συμφωνεί και θα στηρίξει πλήρως την (υποχρεωτική ή εθελοντική) στράτευση στα 18 έτη, εφόσον η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30/12/2016 – ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ)

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.