Κύκλοι Τραμπ: “Το ευρώ θα έχει καταρρεύσει μέσα σε ενάμιση χρόνο”

Ο καθηγητής Τεντ Μάλοχ που είναι αρκετά πιθανό να γίνει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ιδιότητα του οικονομολόγου, έχει προβλέψει την διαφαινόμενη αποτυχία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Πολύ πρόσφατα στις 25 Ιανουαρίου 2017, σε μια συνέντευξη του στο BBC News, ο Μάλοχ προέβλεπε ότι το ευρώ "θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός των επόμενων 18 μηνών". Επίσης με την ίδια ευκαιρία έκανε την εκτίμηση ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να συμφωνήσει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ σε περίπου 90 μέρες.
Αναλυτικότερα ο Μάλοχ σχολίασε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ενα "καθαρό" Brexit της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έξω από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τότε θα μπορεί να ξεπεράσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ.

Και ήδη οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν φέρει αντιρρήσεις για τις αρχικές συνομιλίες του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50, δηλαδή την επίσημη εξαγγελία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλαδή για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η Γερμανία, φέρεται εκδικητικά σε άλλο κράτος μέλος όταν προσπαθεί να ορθοποδήσει κοινωνικά και οικονομικά. Υπενθυμίζουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε το Brexit βάσει της καταστροφικής λαθρομετανάστευσης που είχε γίνει πια αφόρητη το προηγούμενο καλοκαίρι.
Η άλλη φυσικά περίπτωση που η Γερμανία κάτω από τον μανδύα των Βρυξελλών έχει φερθεί εξαιρετικά εκδικητικά σε άλλο κράτος μέλος είναι η περίπτωση της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που είχε βοηθήσει την Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία της. Και μιας Γερμανίας που σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς χρωστάει στην Ελλάδα περίπου 340 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιας Γερμανίας που ελέγχει ασφυκτικά την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έτσι ώστε να συμφέρει παντα την δική της γενικότερη πολιτική του ελάχιστου ως και μηδενικού πληθωρισμού με βαρείς επιπτώσεις στις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου.
Μιας Γερμανίας-ΕΚΤ που δεν έχει συναινέσει στην βοήθεια της χώρας μας από ενεργοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που θα έδινε έστω μια ανάσα ρευστότητας στην χώρα μας. Μιας Γερμανίας-ΕΚΤ που έχει σταματήσει από τις αρχές του 2015 να δέχεται τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εργαλείο χρηματοδότησης της χώρας μας και που βάζει ως όρο την ολοκλήρωση της "αξιολόγησης" για αποκατάσταση της Ελλάδας σε φθηνή χρηματοδότηση.
Και όλα αυτά στα πλαίσια μιας "Ενωμένης Ευρώπης" που έχει φροντίσει να αγοράσει επί πινακίου φακής τις βασικότερες υποδομές της χώρας μας μέσω της απάτης του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ουρανός πια μαυρίζει όλο και περισσότερο πάνω από το οικονομικό μόρφωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό σημείο η έκθεση του ΔΝΤ της 7ης Φεβρουαρίου 2017, που εισηγείται στην ουσία κατάργηση του αφορολόγητου, μείωση των συντάξεων και έξαρση των πλειστηριασμών κατοικιών με την άρση όλων των περιορισμών για την εκχώρηση των «κόκκινων δανείων».
Βέβαια σε καποια στιγμή η κατάσταση θα οδηγηθεί σε ραγδαίες εξελίξεις. Η Ιταλία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το ευρώ και στην Γαλλία υπάρχει πιθανότητα άμεσης εξόδου από το ευρώ και κήρυξης δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπερασματικά η απουσία ενός εθνικού νομίσματος έχει σημαντικά μειονεκτήματα που έχουν άμεσες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.