Νέα σφαγή στις συντάξεις, με μειώσεις από 20 έως 25%

Μετά την Λαμπρή έρχεται  (νέα) σφαγή των συντάξεων και μάλιστα από το πρώτο κιόλας ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, προκειμένου να εξοικονομηθεί περίπου 1% του ΑΕΠ ή 1,8% δισ. ευρώ εντός του 2019.
Από την «προκρούστεια κλίνη» δεν θα γλιτώσουν ούτε οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ, των 443,77 ευρώ, οι δικαιούχοι των οποίων μπορεί σήμερα να εισπράττουν το ΕΚΑΣ,
όμως από το 2019 θα χάσουν οριστικά το επίδομα, μαζί με τμήμα της σύνταξής τους. Το μεγαλύτερο βάρος των νέων περικοπών θα επωμιστούν χιλιάδες συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ, λόγω του «μπόνους» των 220 ευρώ που το Ταμείο ενσωμάτωνε σε όλες τις κατηγορίες των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων. Επίσης, θα επιβαρυνθούν δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν με 35ετία, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ και ένστολοι.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, από το 2019 θα «κουρευτεί» ένα ποσοστό 20-25% όλων των συντάξεων που εμφανίζουν «θετική προσωπική διαφορά», ενώ δεν θα γλιτώσουν ούτε οι επικουρικές, αφού -καθώς φαίνεται- δεν θα υπάρξει «δίχτυ» προστασίας για κανέναν. Μάλιστα, το σχέδιο εξοικονόμησης του 1,8 δισ. ευρώ θα επιμεριστεί στις επικουρικές συντάξεις (κατά 180.000.000 ευρώ) και στις κύριες (κατά 1,62 δισ. ευρώ).
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της σαλαμοποίησης, προσπαθεί να επιτύχει τους σκοπούς της με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς. Έτσι, ενώ εκ των προτέρων είχε συμφωνήσει σε περικοπές 1,8 δισ. στις συντάξεις, αρχικά άφησε να διαρρεύσει ότι αυτές θα αφορούν μόνο όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Αυτή η διαρροή δεν συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις, λόγω του όσοι λαμβάνουν τέτοια ποσά θεωρούνται ως «προνομιούχοι».
Στην συνέχεια διέρρευσε ότι το μέτρο θα αφορά μόνο όσους εισπράττουν πάνω από 700 ευρώ, ενώ τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι περικοπές θα αφορούν όλους όσοι εμφανίζουν «θετική προσωπική διαφορά», έστω κι αν λαμβάνουν μόλις 443,77 ευρώ. Η σύνταξη μετατρέπεται πλέον σε φιλοδώρημα κοινωνικής προνοίας, χάνοντας την ουσία της ύπαρξής της ως το αμοιβαίο αποτέλεσμα δεκάδων ετών εργασίας για αξιοπρεπή γηρατειά, με την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να συνεχίζει, με ακόμη μεγαλύτερη σαδιστική επιτυχία, το σχέδιο εξόντωσης (και) των συνταξιούχων που ξεκίνησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.