Φάμπρικα» κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος

Το πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς - Στη Βουλή η δικογραφία για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ επί Γιώργου Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδου
«Φάμπρικα» κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος φαίνεται ότι είχε στηθεί μέσω των «παράνομων» χρηματοδοτήσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  (ΜΚΟ) και ΑΕ από το υπουργείο Εξωτερικών κατά την περίοδο 2001-2003, όταν δηλαδή στο…
τιμόνι του ΥΠΕΞ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με υφυπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Όπως προκύπτει μέσα από το πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, που αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr, την επίμαχη περίοδο υπήρξε μια «συστηματική εύνοια σε συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα», μέσω «ανέλεγκτης χρηματοδότησης», η οποία τελικώς ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία, η οποία ήδη πήρε το δρόμο της Βουλής, νομικά (ΜΚΟ - ΑΕ) και φυσικά πρόσωπα, έλαβαν με αόριστες αιτιολογίες και παρά την αρνητική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πακτωλό χρημάτων για τη δήθεν προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.
Στην πράξη, όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το εισαγγελικό πόρισμα, οι επίμαχες ΜΚΟ και ΑΕ «μέσω των χρηματοδοτήσεων συντηρούσαν γραφεία διαφόρων νομικών οντοτήτων (ΜΚΟ, ΑΕ) και καλύπτονταν κόστη για τις δραστηριότητες τους εν γένει και την εντεύθεν προώθηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Αυτή δε η ανοργάνωτη, απρογραμμάτιστη, ευκαιριακή και ανέλεγκτη χρηματοδότηση διαφόρων φορέων στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν τα ίδια φυσικά πρόσωπα ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελούν εφαρμογή οικονομικής διπλωματίας ή προώθηση των ελληνικών συμφερόντων καθώς η άσκηση διπλωματίας προϋποθέτει στρατηγική και κεντρικό σχεδιασμό, πρόβλεψη συνολικού προϋπολογισμού, παρακολούθηση υλοποίησης και απολογισμό, πράγματα που δεν προκύπτει ότι έλαβαν χώρα εν προκειμένω. Αντιθέτως η αποτυπούμενη εναργώς “έκρηξη” χρηματοδοτήσεων περισσότερων προγραμμάτων με σχετικά απροσδιόριστο υλικό αντικείμενο, χωρίς σχεδιασμό και παρακολούθηση φανερώνει απλώς μια εκδήλωση συστηματικής εύνοιας σε συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι προτάσεις των οποίων γίνονταν πάντα δεκτές όπως και αν είχαν, από οιοδήποτε νομικό μόρφωμα προβάλλονταν, τα δε όποια εμπόδια παρουσιάζονταν παρακάμπτονταν και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονταν από κοινού από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και τις ΜΚΟ, ως εάν ήταν συνεργάτες».
Η σχετική δικογραφία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδο, αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιριών ΑΕ και συγκεκριμένα των :
- Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
- Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ.
- Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ.
- Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ.
- Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.
Μάλιστα, όπως σημείωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, από την εισαγγελική έρευνα εντοπίστηκαν ΜΚΟ που είχαν ως έδρα την ίδια διεύθυνση (!) ενώ όλες ήταν νεοσύστατες και άρα δεν δικαιούνταν τόσο μεγάλης χρηματοδότησης.  Κυρίως δε – κατά το πόρισμα- υπήρχαν ΜΚΟ που ουσιαστικά επικάλυπταν ανώνυμες εταιρίες με εμπορική δραστηριότητα και συνεπώς το ΥΠΕΞ δεν μπορούσε να τις χρηματοδοτήσει.
Σύμφωνα με το πόρισμα τα προπληρωμένα «προγράμματα», ουδέποτε υλοποιήθηκαν και τα χρήματα πήγαν σε «δαπάνες λειτουργίας των γραφείων των ΜΚΟ, ταξίδια, μισθοδοσία προσωπικού, καθαρισμό μοκέτας γραφείου, αγορά ηλεκτρικής σκούπας, δαπάνες ταξί, ενοικιάσεις οχημάτων, γεύματα στο 5 αστέρων Thraki Palace το καλοκαίρι του 2007, αγορές σε σούπερ μάρκετ» κλπ.
Η περίοδος που αναζητούνται ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι από το 2001 έως το 2003 , καθώς τότε υπογράφηκαν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα από το 2001 έως το 2008, καθώς μέχρι τότε εκτείνονται οι καταβολές.
Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νικ. Μπάζας πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής και Γ.Φιλιππαίος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται στη δικογραφία είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ εξακολούθηση».

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.