Γιατί οι τζιχαντιστές εκδικούνται τη Ρωσία -Τι λένε ρωσικά ΜΜΕ και Κρεμλίνο

Μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, φτάνοντας τα 14, αναλυτές και ΜΜΕ προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οι τζιχαντιστές έπληξαν για μια ακόμη φορά τη Ρωσία. 



 Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρομοκράτη που σκόρπισε το θάνατο στο μετρό. Ηδη ένα νέο πρόσωπο, ένας 22χρονος Κιργίζιος είναι πρώτος στη λίστα με τους υπόπτους.

Αντίποινα του ISIS

Ο ρωσικός Τύπος βλέπει σήμερα στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης μια πράξη αντιποίνων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για την επέμβαση του ρωσικού στρατού στη Συρία, αλλά θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή σκλήρυνση της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.

Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (...) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.

Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ιζβέστια, «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με την Ιζβέστια, «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι' αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».
Όμως ο ανεξάρτητος Τύπος φαίνεται πιο επικριτικός όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Παρόλο που η εξουσία δηλώνει αδιάκοπα πως η πολιτική της στη Συρία «είναι καλή (...), αυτό δεν μας εμποδίζει να αναρωτιόμαστε αν έχει διαμορφωθεί με περίσκεψη και αν οι συνέπειές της έχουν υπολογισθεί», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα Βεντομόστι.



Για πολλές εφημερίδες, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αλλάζει επίσης το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.
Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία θα υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ.
«Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση», εκτιμά ο αναλυτής της επιχειρηματικής εφημερίδας RBK Αμπάς Γκαλιάμοφ.
«Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων, εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti.

Η επίθεση είναι μια «πρόκληση» σε όλους τους Ρώσους, ακόμα και στον Πούτιν
Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβανομένου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Κάθε επίθεση που γίνεται στη χώρα μας είναι μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους, περιλαμβανομένου του προέδρου μας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο βασικός ύποπτος: 22χρονος Κιργίζιος ο ισλαμιστής καμικάζι

Οι ρωσικές αρχές πιστεύουν τώρα ότι πίσω από το μακελειό στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης κρύβεται ένας 22χρονος Κιργίζιος, που είχε στενές σχέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές. Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995.



Νωρίτερα, ρωσικά ΜΜΕ έλεγαν ότι ο δράστης ήταν ένας υπήκοος του Καζακστάν, γεννημένος το 1996, ονόματι Αρίσεφ Μαξίμ, αλλά η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν διέψευσε τις πληροφορίες.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν εικόνες του υπόπτου που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.

Μια απ’ αυτές δείχνει έναν άνδρα με κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και πράσινο σκούφο κι ένα σακίδιο πλάτης.



Μια άλλη εικόνα δείχνει τον ύποπτο καμικάζι να περπατά στο δρόμο με σφιγμένες τις γροθιές του.



Παρά τις αρχικές πληροφορίες για δύο υπόπτους τρομοκράτες, οι αρχές τώρα πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος νεαρός ευθύνεται για την επίθεση και διαθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτός έβαλε και τη δεύτερη εκρηκτική συσκευή -μεταμφιεσμένη ως πυροσβεστήρα- που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε σε κοντινό σταθμό.

Τo Interfax μετέδωσε ότι ο καμικάζι φορούσε ζώνη με εκρηκτικά και αναγνωρίστηκε από τα υπολείμματα της σορού του. Αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι για την επίθεση ευθύνεται βομβιστής αυτοκτονίας.



Ένα άλλο πρακτορείο, το Tass, αναφέρει στην επίθεση εμπλέκεται και μία γυναίκα.

Οι ρωσικές αρχές προσέχουν πολύ προτού αποδώσουν σε κάποιον την ευθύνη για το χθεσινό μακελειό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ανακλήθηκε γρήγορα μια προηγούμενη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, η FSB, διάδοχος της KGB, διαθέτουν ικανότατους επιθεωρητές, περιλαμβανομένων και ειδικών στα εκρηκτικά. Εξετάζουν εξονυχιστικά το υλικό απ’ τις κάμερες ασφαλείας και τα κατάλοιπα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, καθώς και τη συσκευή που εξουδετερώθηκε.

Οι υποψίες εστιάζονται σε δύο δεξαμενές τρομοκρατών: πρώτον σε κάποια ομάδα που εμπνέεται ή συνδέεται με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» και έχει εξοργιστεί απ’ τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία. Και δεύτερον σε Τσετσένους εθνικιστές (ή ίσως και σε έναν συνδυασμό των δύο).

Οι Τσετσένοι ή άλλοι Καυκάσιοι αντάρτες καθώς και οι τζιχαντιστές είναι γνωστό ότι συνωμοτούν για να επιτεθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους στη Ρωσία-ιδίως δε στη Μόσχα. Κάπου 7.000 Ρώσοι υπήκοοι έχουν πάει στη Ρωσία για να ενταχθούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων – και κάποιοι απ’ αυτές έχουν επιστρέψει με «άγριες διαθέσεις».

Μέχρι στιγμής, πάντως, ουδεμία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.

ΠΗΓΗ:  Tass, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.