Η «εργολαβία» να πειστούν οι Κύπριοι να παραδοθούν μπάζει νερά…

Σα να έχει παραγίνει το κακό στην Κύπρο με τις προσπάθειες που θυμίζουν το αλήστου μνήμης Σχέδιο Ανάν και την «επικοινωνιακή καταιγίδα» περί «τελευταίας ευκαιρίας» που αποδείχθηκαν πομφόλυγες, παρότι είχαν πέσει πάνω στον μακαρίτη τον Τάσσο Παπαδόπουλο, «λυτοί και δεμένοι», για να καταρρεύσει η απόπειρα εκφοβισμού του κυπριακού Ελληνισμού μεγαλοπρεπώς, μετά το δημοψήφισμα και όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα.



Υπάρχει άραγε νουνεχής που πιστεύει ότι σήμερα από στρατηγικής και διπλωματικής απόψεως η Κύπρος είναι σε χειρότερη κατάσταση; Λογικά όχι. Η χώρα, με βάση τον πλούτο υδρογονανθράκων που διαθέτει και χειριζόμενη το θέμα με ψυχραιμία, έχει κατορθώσει να συμπήξει συμμαχίες με ισχυρές χώρες με βάση πάντα το κοινό συμφέρον και απειλές εναντίον της Κύπρου θα είναι πλέον και απειλές εναντίον άλλων κρατών, στρατηγικές εταιρίες των οποίων θα εμπλακούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Τούτων λεχθέντων, μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε άρθρο στις 2 Απριλίου στον «Φιλελεύθερο», τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Κύπρου με τον έμμεσα εκφοβιστικό τίτλο αλλά και ανάλογο περιεχόμενο, «Τι θα πράξει η Τουρκία στο θέμα [της ενέργειας] στην Κύπρο;». Και δεν είναι το πρώτο στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εξ όσων μπορούμε και παρακολουθούμε εκ του μακρόθεν εμείς.

Το υπογράφει κάποια κυρία Φιόνα Μούλεν οπότε ήταν λογικό να απευθύνουμε μερικές ερωτήσεις στο νησί για να αντιληφθούμε όσο είναι δυνατό, ποιος είναι ο ξένος φίλος μας, που δείχνει να ανησυχεί τόσο πολύ και να τρέμει, να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, επειδή οι εξελίξεις της έχουν προκαλέσει τρομερό άγχος! Τι ανακούφιση να αισθάνεσαι ότι μεριμνά κάποιος «πριν από μας για εμάς», σαν καλος Σαμαρίτης!

Οι σκόρπιες ερωτήσεις έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια, είχε προηγηθεί μια πρόχειρη έρευνα στα περιώνυμα «κοινωνικά δίκτυα» και μείναμε με το στόμα ανοικτό… Ποια πέτρα θα σηκώσεις και δεν θα τη βρεις από κάτω!

Σπουδές; Δεν τις λες και κακές! Το πανεπιστήμιο του Λονδίνου το έχει «φάει με το κουτάλι», τι King’s College εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, τι μεταπτυχιακά στο SOAS και στο LSE, κορυφαία πανεπιστήμια που εξασφαλίζουν καλές δουλειές και επαγγελματική πρόοδο είτε στον δημόσιο τομέα (υπηρεσίες, υπουργεία κ.λπ.) ή στον ιδιωτικό.

Μη μας ρωτάτε σν υπάρχει «τρίτος δρόμος», ένα «πάντρεμα» των δυο τομέων, δεν είναι το αντικείμενό μας αυτό, η ουσία είναι ότι ο στόχος της έρευνας, η κυρία αρθρογράφος στην Κύπρο, έχει «solid background» που θα έλεγαν και οι αγγλοσάξονες, ξέρει γράμματα. Και βρέθηκε στο νησί. Ποιος ξέρει πως! Διακοπές ενδεχομένως και τη μάγεψαν οι ομορφιές της και ο καιρός της να υποθέσουμε; Έμεινε και μεγαλούργησε! Κυριολεκτικά.

Στο προφίλ της διαφημίζει, ότι με την ιδιότητα του συμβούλου (μέσω της Sapienta Economics Ltd που έχει ιδρύσει το 2006) σε διεθνείς οντότητες, προσφέρει πληροφορίες τις οποίες δεν είναι εύκολο να αποκτήσει πρόσβαση κανείς. «Hard to get» γράφει, το λέει ξεκάθαρα. Δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρανόησης.


Εξάλλου, δεν είναι μυστικό, ότι το σύγχρονο διεθνές τοπίο στις εταιρίες συμβούλων, τις μετατρέπει σε μια μορφή «υπηρεσιών πληροφοριών», καθώς η καλή γνώση του περιβάλλοντος στο οποίο δρουν και οι προνομιακές σχέσεις που αναπτύσσονται όσο περνούν τα χρόνια με «κάθε καρυδιάς καρύδι» εκ των κρατούντων, θα καθιστούσαν οποιονδήποτε επαΐοντα, οπότε είναι αυτονόητο να σε εμπιστεύονται πελάτες μετά.

Τράπεζες, ενεργειακές εταιρίες, κορυφαίες εταιρίες ορκωτών λογιστών / ελεγκτών, πρεσβείες, επενδυτικά κεφάλαια! Το επόμενο βήμα ήταν να επιδιώξει να βρεθεί στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος της Κύπρου, τα αποθέματα υδρογονανθράκων. Το προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα τη θέλει ως συμπρόεδρο στην εταιρία συμβούλων LLF Strata Insight Ltd, που ιδρύθηκε το 2012 η οποία εστιάζει στις ενεργειακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τη βρίσκουμε όμως και σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, την PRIO (Peace Research Institute of Oslo), άρα νορβηγική με πολυεθνική διάρθρωση (κάπου την είχαμε ακούσει και στην Αθήνα, αλλά δεν μας βοηθάει το ρημάδι το μυαλό μερικές φορές…) την οποία υπηρετεί από τη θέση «εξωτερικού συμβούλου».

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Στις ανησυχίες της εντάσσεται και η ασφάλεια της νήσου στην οποία ζει και ευημερεί. Λογικό. Άρα, κάπως έτσι θα ερμηνεύεται και η τεράστια αγωνία της, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματά της για το πώς θα «ρυθμιστεί» η κατάσταση με την Τουρκία.

Γι’ αυτό προφανώς ενεπλάκη και στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να λύσουν το Κυπριακό! Ναι, κι εκεί έφτασε η χάρη της! Σαν να τη σπρώχνει μια αόρατη χειρ! Και έγινε σύμβουλος του συμβούλου! Δεν κάνουμε πλάκα, υπηρέτησε ως σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του… εδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, από το 2008 μέχρι πέρσι, το 2016. Πάντα με βάση τα προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αγωνία και το άγχος της έκδηλο. Αν δεν ικανοποιηθεί η Άγκυρα κι εάν δεν καταστεί συνεταίρος, τότε «Παναγία βόηθα». Δεν πρόκειται να αφήσει να εξορυχτεί ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο, ούτε ένα κυβικό μέτρο αέριο! Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά.

Βέβαια, αν βάλει κανείς μια λίστα των χωρών που έχουν μαζευτεί εκεί για να μπουν στο «παιχνίδι», τις στρατιωτικές / επιχειρησιακές τους ικανότητες, την παρελθούσα συμπεριφορά τους στην προάσπιση των οικονομικών και γεωστρατηγικών τους συμφερόντων και άλλα τινά, κι εάν, εάν λέμε και τονίζουμε, οι υπηρεσίες στους πελάτες της κυρίας Φιόνας έχουν αυτό τα περιεχόμενο, εμάς μας θυμίζει αυτό το αμερικάνικο αστέρι, τον αντιστράτηγο Φλιν, τον κολλητό του Ντόναλντ Τραμπ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας «αστραπή», αφού μας τελείωσε χωρίς να βγάλει μήνα στη θέση του!

Ο κύριος αυτός είχε ιδρύσει τη δικιά του εταιρία (Flynn Intel Group) και πέραν των σχέσεων με τους Ρώσους, μέσω Ολλανδίας τσέπωσε 503.000 δολάρια από επιχειρηματία κολλητό του «σουλτάνου» Ερντογάν που είχε στήσει εταιρία εκεί για να κάνει λόμπινγκ στην Ουάσιγκτον χωρίς να φαίνεται. Αργότερα μάθαμε ότι είχαν πιάσει και ψιλή κουβέντα για το πώς θα μπουζουριάσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, θα ντριμπλάρουν αυτό το ασυνεννόητο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και κάπως σαν την υπόθεση Οτζαλάν, να «σκάσει μύτη» ο τρισκατάρατος ιμάμης – ίσως και με κουκούλα στο κεφάλι – στην Τουρκία για τα περαιτέρω.

Σε τι μας θυμίζει τον Φλιν η κυρία Φιόνα; Μα στην υπερβολική ευαισθησία για τις «τουρκικές ανησυχίες». Τι άλλο; Οπότε σου λέει, πώς θα προστατεύσω την αγαπημένη μου Κύπρο και τους Κύπριους από τον θανάσιμο κίνδυνο για τον οποίο η ίδια έχει πειστεί ότι διατρέχει ο λατρεμένος της τόπος; Με τη γραφίδα της, μέσα από την πολυσχιδή δραστηριότητά της σε όλους αυτούς τους οργανισμούς και τις εταιρίες.


Γεμίσαμε λοιπόν άρθρα και μελέτες με θετική κατεύθυνση, τα οποία προπαγανδίζουν… συγνώμη, επιχειρηματολογούν θέλαμε να πούμε, για το πόσο πλούσιοι θα γίνουν οι Κύπριοι μετά τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου. Με φέσι στο κεφάλι βέβαια, αλλά ποιος ασχολείται με μικρολεπτομέρειες μπροστά στο χρυσάφι που θα τρέξει στους δρόμους των πόλεων και τα σοκάκια των πανέμορφων χωριών της Κύπρου, τώρα μάλιστα που η Τουρκία είναι υπέρ μιας… ομοσπονδιακής λύσης όπως είπε (βλ. ανακάλυψε) σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.

Στην προσπάθειά της αυτή φέρεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές να έχει συνεταιριστεί και με πρόσωπα για τα οποία δεν είναι και πολύ σαφές πώς «ξεφύτρωσαν» ξαφνικά στην Κύπρο και ανέπτυξαν δραστηριότητα, ενώ υπάρχουν και διάφοροι καχύποπτοι που τους καταλογίζουν ότι μπήκαν σε παραδοσιακά πατριωτικού προσανατολισμού μέσα ενημέρωσης της νήσου, πετυχαίνοντας συν τω χρόνω να αλλάξουν τη γραμμή τους, εξυπηρετώντας συμφέροντα και μετατρέποντάς τα σε προπαγανδιστικά έντυπα με απόψεις που θα προκαλούσαν ακόμα και ενθουσιασμό στην Τουρκία.

Δεν μπαίνουμε σε αυτά, δεν μας αρέσουν τα «πρακτόρικα κόλπα», διότι τότε θα έπρεπε να φθάσουμε σε όρια ανευθυνότητας και να εκφράζουμε υποψίες, ότι ο ένας είναι των Βρετανών, άλλος των Τούρκων, ο τρίτος των Βησιγότθων, των Τσερκέζων, των Γκαγκαούζων. Έτσι δεν κάνεις προκοπή.

Υπάρχουν υπεύθυνοι για τέτοιες δουλειές και τους έχουν όλους «χαρτογραφημένους». Εμείς πτωχοί πλην τίμιοι δημοσιογράφοι είμαστε. Τα ερωτήματα που εγείρονται μπορεί να είναι πολλά αλλά και απαντήσεις φέρονται να υπάρχουν. Διότι σε τελική ανάλυση, «ο χρόνος γενικά αποκαλύπτει εκείνο που το ψέμα ήλπιζε να κρύψει», όπως μας έλεγε πολύπειρος και αγαπημένος φίλος στο νησί της Αφροδίτης.

Κι ένα τελευταίο. Η κυρία Φιόνα Μούλεν, όταν μας προειδοποιεί με τόση αγάπη για τα δεινά που θα ενσκήψουν στην Κύπρο αν δεν τα βρει με την Τουρκία, προσθέτει και το ότι θα πρέπει οι υδρογονάνθρακες της περιοχής να εξαχθούν στη Δύση μέσω της Τουρκίας! Κοίτα να δεις, εκεί που σπάζαμε το ξερό μας το κεφάλι να θυμηθούμε που τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά, ξάφνου… αστραπούλα!

Σαν τα καρτούν με τον Τουίτι ένα πράμα και μέσα ήταν η φωτογραφία εκείνου του τύπου που ήταν κάποτε στο State Department για θέματα Ευρασίας, υφυπουργός, αναπληρωτής, βοηθός, κάτι τέτοιο, τον Μάθιου «Ματ» Μπράιζα! Αυτός όμως ήταν λογικό διότι εκπροσωπούσε την πολιτική ενός κράτους ως αξιωματούχος, ασχέτως αν συνέχισε σε μεγάλες ενεργειακές εταιρίες, παντρεύτηκε και χώρισε με Τουρκάλα, έβγαζε το ψωμί του ο άνθρωπος με κάθε τρόπο και εξακολουθεί να… ενδιαφέρεται για την «ενεργειακή τύχη» της Τουρκίας.

Πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει η κυρία Φιόνα, ότι διακινδυνεύει την επιστημονική της αξιοπιστία και εγκυρότητα όταν τα γράφει τόσο μονοδιάστατα; Και τα λέμε αυτά τώρα και όχι όλο αυτό το διάστημα που την παρακολουθούσαμε, διότι προκύπτει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι σχεδόν, πλην Τουρκίας, δε συμφωνούν με την οπτική της…

Κινούνται πλέον και με τις «ευλογίες» της ΕΕ για τον EastMed, ενώ υπάρχουν και σοβαρότατοι επιστήμονες που μας έχουν πει, πως όταν διαπιστωθεί στην ολότητά του ο πλούτος υδρογονανθράκων εκεί, θα χρειαστούν τρεις EastMed, όχι ένας…

Οπότε, δια της ατόπου απαγωγής, αν επιχειρούσαμε να εντοπίσουμε μια δυο χώρες στις οποίες θα μπορούσε να στηρίζεται η ανησυχία της Φιόνας, όσο και να ψάχνουμε δε βρίσκουμε άλλες πλην της Τουρκίας και της Βρετανίας. Κάποιος προφανώς παρέχει και τη βεβαιότητα / ασφάλεια ότι όσο και να πληγεί μια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα, πάλι πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Πώς αλλιώς να το εξηγήσεις; Εκτός κι αν είναι ιδεολογικό το ζήτημα. Εξηγούνται όλα με τη θεωρία της σχετικότητας;
πηγη

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.