EKTAKTO: Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν στο Αφγανιστάν την μη πυρηνική «μητέρα όλων των βομβών» (φωτό & βίντεο)

ΖΥΓΙΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΤΟΝΟΥΣ
Η αμερικανική Αεροπορία χρησιμοποιήσε σήμερα σε μάχη την μη πυρηνική βόμβα GBU-43/B (Massive Ordnance Air Blast Bomb - MOAB) για να χτυπήσει τούνελ και προσωπικό του ΙSIS στο Αφγανιστάν, την λεγόμενη «μητέρα όλων των βομβών» όπως αναφέρει και το RT.



Η βάρους 9.525 κιλών βόμβα χτύπησε στην επαρχία του Achin της περιφέρειας Nangarhar στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την χρήση της ΜΟΑΒ και βρίσκεται στην διαδικασία εκτίμησης των ζημιών.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός John Nicholson, συμφώνησε στην χρήση της σύμφωνα με πηγές του CNN.

«Το χτύπημα είχε σχεδιαστεί για να μειώσει στο ελάχιστο το ρίσκο των αφγανικών και αμερικανικών δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στην περιοχή ενώ μεγιστοποίησε την καταστροφή των εγκαταστάσεων και των αγωνιστών του ISIS-K» είπε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος του Κχορασάν το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Άνταμ Σταμπ, η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130.

H USAF ανέπτυσσε την συγκεκριμένη βόμβα από το 2003 αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι στιγμής στην μάχη μέχρι σήμερα στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα. Η ΜΟΑΒ έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να προσβάλει στόχους που βρίσκονται υπό το έδαφος.

Η χρήση της βόμβας έρχεται στην στιγμή που η αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν διανύει τον 16ο της χρόνο λίγες μόνο ημέρες μετά τον θάνατο ενός Αμερικανού των των Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces) στην ίδια περιοχή.

Η βόμβα GBU-43B έπληξε ένα καταφύγιο του ISIS στην περιοχή Nangarhar, καλύπτοντας μία περιοχή σε ακτίνα 300 μέτρων.

«Ο ISIS διαθέτει ολόκληρα βουνά τα οποία χρησιμοποιεί για να βρίσκουν καταφύγιο οι μαχητές του και να καλύπτουν τα ίχνη τους«, δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η συγκεκριμένα βόμβα έχει ισχύ όσο 23 πύραυλοι Τόμαχοκ και αποκαλείται «η μητέρα όλων των βομβών».

Μια ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Παρασκευή στην Μόσχα με την συμμετοχή της αφγανικής κυβέρνησης και 12 εκπρόσωπων ακόμη δώδεκα κρατών. Αν και οι ΗΠΑ εκλήθησαν στην διάσκεψη εντούτοις αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.






Βίντεο από προηγούμενες δοκιμές της ΜΟΑΒ:

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.