Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Καταιγιστικές εξελίξεις: Ο τουρκικός στόλος κατευθύνεται προς την Κύπρο

Λίγο πριν φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ η πλατφόρμα της TOTAL για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX και στέλνει τουρκικά πλοία δυτικά της Μεγαλονήσου - Σε ετοιμότητα Αθήνα και Λευκωσία για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις
Όλα κρέμονται σε μια κλωστή... Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα στην ανατολική Μεσόγειο αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να επέμβουν στις γεωτρήσεις της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL – ΕΝΙ στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η πλωτή εξέδρα West Capella με το γεωτρύπανο βρίσκεται εν πλω με κατεύθυνση νότια της Κύπρου, όπου αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα της Τετάρτης και να βάλει σε λειτουργία το γεωτρύπανο για τους υδρογονάνθρακες.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εκδώσει “NAVTEX” με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τη οδηγία προς ναυτιλομένους, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» στις 03:00 τα ξημερώματα.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.
Τουρκικά πολεμικά πλοία δυτικά της Κύπρου
Η απάντηση της Τουρκίας στις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 ήταν αναμενόμενη, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της.
Η Άγκυρα, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.
Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.
Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.
Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα αναγγέλθηκαν ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Κύπρου.

Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ «δέσμευσαν» περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα Μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.
Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, «δεσμεύει» επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε υψόμετρο μέχρι και 20.000 πόδια.
Να σημειωθεί ότι οι περιοχές αυτές το τελευταίο διάστημα είναι συχνά αντικείμενο παράτυπων «δεσμεύσεων» από πλευράς Τουρκίας.

Ποιο είναι το πλοίο West Capella που θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στην Κύπρο

Που κατασκευάστηκε, σε τι βάθος μπορεί να τρυπήσει και πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει...
Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού
Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η άφιξη του πλοίου γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελεί απτή απόδειξη της αδιάλειπτης προώθησης και συνέχισης της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το West Cappella είναι το πλοίο γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει την διερευνητική γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» (ΟW-1) στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου 11, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην εταιρεία TOTAL.

Το West Cappella είναι ένα πλοίο γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, με δραστηριότητες κυρίως ανοικτά της Αφρικής. Κατασκευάστηκε το 2008 στο ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries και έχει μήκος 228 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, ενώ φέρει ελικοδρόμιο για προσνηώσεις και απονηώσεις ελικοπτέρων. Το μέγιστο βάθος νερού στο οποίο μπορεί να κατεβάσει το γεωτρύπανο του είναι το 10,000 πόδια (3,048 μέτρα) και το μέγιστο βάθος γεωτρήσης 37,500 πόδια (11,430 μέτρα). Σημειώνεται εδώ ότι η γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,500 – 4,000 μέτρα, με βάθος νερού τα 1,700 μέτρα.
Πριν την ενοικίαση του πλοίου γεωτρύπανου από την TOTAL, το πλοίο διενεργούσε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Exxon Mobil στη Νιγηρία, στο οικόπεδο Usan από το 2009. Αν και το πλοίο είχε ενοικιαστεί από την Exxon Mobil μέχρι τον Απρίλιο του 2017 από την διαχειρίστρια εταιρεία του Seadrill Partners, τον Μάιο του 2016 η Exxon Mobil τερμάτισε το συμβόλαιο με την συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία για αποζημίωση να φτάνει τα 125 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε το πλοίο βρισκόταν στην Τενερίφη, οπόταν και ξεκίνησε την πλεύση του για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το West Cappella έχει δεσμευτεί από την ΤΟΤΑL για την διεξαγωγή μιας διερευνητικής γεώτρησης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 50 μέρες και το συμβόλαιο με την Seadrill Partners εκτιμάται ότι αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το West Cappella, μετά την διενέργεια της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχει ενοικιαστεί από την μαλαισιανή εταιρεία Petrons για τρεις μήνες – από την 1η Οκτώβριου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει σχετικές NAVTEX που αφορούν τις προετοιμασίες στο Οικόπεδο 11 για την γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» και την δέσμευση της περιοχής για την καθεαυτή γεώτρηση, ενώ εκδίδεται σχετική NAVTEX που αφορά την ζώνη ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο σε ακτίνα 500 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...