ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ –ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με αφορμή τον Νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο
Τα φαινόμενα αύξησης εγκληματικότητας  έχουν πάρει  ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα  την μορφή ανεξέλεγκτης  χιονοστιβάδας στην χειμαζόμενη κοινωνία μας. Η πλειοψηφία της  καθεύδουσας και άφιλης συνάμα κοινωνίας στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο δίνει λογής –λογής εξηγήσεις, χωρίς όμως να είναι σε θέσει να φτάσει στην ρίζα  της πραγματικής αιτίας του κακού.
Όλα αγαπητοί Συνέλληνες ,- όσοι απομείναμε πια με αξίες και αρχές- ξεκινούν από την παιδεία , αυτή που δίνεται από γονείς και σχολείο. Δεν πιστεύω να έχει κανείς  την εντύπωση , πως παρέχεται  πραγματική παιδεία στα παιδιά μας και προπάντων, ότι σμιλεύονται ψυχές με ήθος  και ιδανικά. 

Από την μεταπολίτευση και μετά στο πλαίσιο μιας χαλαρότητας των πάντων  και με το πρόσχημα του εκδημοκρατισμού των ελληνοπαίδων ισοπεδώθηκαν όλα, εκμαυλίστηκαν  συνειδήσεις , άρχισαν να επιτρέπονται τα πάντα, οι δάσκαλοι να χλευάζονται και οι περιθωριακοί  «προοδευτικοί» λεβέντες –μαθητές να επικροτούνται  για  ό,τι παράτυπο αλλά και παραβατικό κι  αν έκαναν. Επιστέγασμα της  εξισωτικής προς τα κάτω προσπάθειας υπήρξε και ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο υπό το πρόσχημα του οποίου  έφτασε να διαπράττονται στους χώρους εκπαίδευσης  όλα τα ανίερα  αλλά εν πολλοίς και ποινικά κολάσιμα  φαινόμενα. Η  πολιτεία όμως πάντοτε απούσα , ανίκανη  αλλά και απρόθυμη να στηλιτεύσει  την παρανομία και παραβατικότητα. Μια  ολόκληρη γενιά εθίσθηκε με την νοοτροπία αυτή. Που να βρει λοιπόν την δύναμη αντίστασης για όσα ροκανίζουν θανάσιμα τον κοινωνικό της ιστό; Το πανεπιστημιακό άσυλο αν και καταργήθηκε για λίγο, επανέρχεται δριμύτερο με νέα ρύθμιση. Θα επιτρέπονται και πάλι στους γνωστούς μπαχαλάκηδες και στα «χαϊδεμένα παιδιά» των δήθεν δημοκρατικών δυνάμεων να καταστρέφουν  τα πάντα  χωρίς Νέμεση και τιμωρία. Συνεπής προς την κατεύθυνση της πλήρους  ισοπέδωσης  και η γραμμή της τωρινής συγκυβέρνησης , έφτασε στο σημείο να καταργήσει  την βαθμολόγηση για  διαγωγή  για τον μαθητή και τον εκπαιδευόμενο. Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν τυχαία  αλλά στο πλαίσιο  μιας σκόπιμης  ιλαρότητας  και ατιμωρησίας των πάντων. Προευτρέπισαν(προετοίμασαν) οι παγκόσμιοι κοσμοεξουσιαστές με τα εγχώρια φερέφωνά τους  εδώ  και πολλές δεκαετίες  στο πλαίσιο διάβρωσης της Ελληνικής  κοινωνίας  σε όλα τα επίπεδα   την αδιάφορη και ανεύθυνη γενιά .(Πρβλ. θέσεις του μυσαρού  Χένρι Κίσσιγκερ  για την ύπουλη και διαβρωτική  άλωση της Ελλάδας)Την γενιά που θα δέχονταν τα πάντα αδιαμαρτύρητα ακόμη και τον συνεχιζόμενο σφαγιασμό της από κάθε είδους επικίνδυνους  εγκληματίες. Διαμορφώθηκε  με τον τρόπο αυτό ολίγον κατ ολίγον  μια οπορτουνιστική σπεκουλαδορική   πολιτεία , που έφτασε η ώρα  με γνώμονα το μικροπολιτικό της συμφέρον να πάρει θέση για κρίσιμα θέματα ενάντια στην προστασία  της ίδιας της  κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό απασχολεί τις συζητήσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(ΜΜΕ), αν η αυξανόμενη εγκληματικότητα στους καιρούς μας  είναι αποτέλεσμα του πρόσφατου σχετικά νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον  επονομαζόμενο  νόμο  «Παρασκευόπουλου».Τι όμως προβλέπει το άρθρο 12 του ν. 4322/2015, που τιτλοφορείται "Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης" και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία 27 Απριλίου 2015;
Το άρθρο 12 προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρο (σε περίπτωση που υποπέσουν οι απολυόμενοι κατάδικοι  σε αδίκημα εντός 5 ετών από την αποφυλάκιση τους, θα εκτίσουν και το σύνολο της προηγούμενης ποινής) κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τρία έτη (3,5 μήνες), το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως 5 έτη (ένας χρόνος το πολύ), τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη (το πολύ τέσσερα από δέκα χρόνια).
Συγκεκριμένα το κείμενο του Νόμου για την ενημέρωση του αναγνώστη έχει ως ακολούθως:
1. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.
2. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής.
3. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.
4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους από τη δημοσίευσή του.
5. Όσοι απολύονται, κατ' εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 4, αν υποπέσουν μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκιση τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχαν απολυθεί υπό όρο.
6. Στους απολυόμενους, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με την ίδια διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο, γ) οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ. κρίνει σκόπιμο. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, κατά την επιβολή των ως άνω όρων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα, καθώς και τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές ανάγκες του απολυόμενου. Σε περίπτωση που ο τελευταίος παραβαίνει τους όρους που του έχουν τεθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης.
Από τότε που ψηφίστηκε  ο πιο πάνω νόμος πολλοί βαρυποινίτες  έκαναν χρήση αυτού. Παρατηρήθηκε μετά από λίγο δια γυμνού οφθαλμού , πως η εγκληματικότητα και μάλιστα η βαρειά αυξήθηκε ραγδαία κυρίως στο κέντρο. Η αναφορά και μόνο μερικών  από αυτές τις  περιπτώσεις καταδεικνύει , ότι το πρόβλημα διογκώνεται ανεξέλεγκτα ,γιατί η πολιτεία δεν είναι γυμνή μόνο στον τομέα της πρόληψης, όπως πιο πάνω ακροθιγώς τονίστηκε αλλά γιατί στερείται  και μιας αξιόπιστης κατασταλτικής πολιτικής , αφού δυστυχώς δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων.
Έτσι χρήση  του νόμου   περί αποσυμφόρησης των φυλακών φέρονται να είχαν κάνει όλοι ή μέρος των σεσημασμένων κακοποιών που εισέβαλλαν οπλισμένοι  πριν από λίγες ημέρες  σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο με σκοπό να ληστέψουν ηλικιωμένο ζευγάρι. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εξ αυτών έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να ξεφύγει από την καταδίωξη των αστυνομικών, οι δύο συνελήφθησαν και ο τέταρτος κατάφερε να διαφύγει, αφού πέρασε 14 ώρες κρυμμένος σε ντουλάπα.
Είναι η ίδια ευνοϊκή ρύθμιση που είχαν εκμεταλλευτεί και οι ληστές που εισέβαλλαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 2015 σε σπίτι επιχειρηματία στην Ύδρα, αφήνοντάς τον νεκρό από εσωτερική αιμορραγία, έμφραγμα και ασφυξία, αλλά και ο υπήκοος Αφγανιστάν που βίασε και σκότωσε τη 19χρονη στη Γερμανία, όπου  τελικώς είχε διαφύγει.
Καταγράφεται ακόμη πως με χρήση αυτού του νόμου αφέθηκε το 2016 ελεύθερος και ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, που είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε δολοφονία αλλά και την απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό, για προστασία και λαθρεμπόριο. Από τα 21 χρόνια που του αναλογούσαν, εξέτισε τα 8.Βέβαια  το πικρό  ποτήρι φέρεται να ξεχειλίζει με τον θάνατο της άτυχης  νεαρής εφοριακού στο Β νεκροταφείο Αθηνών από τον διαταραγμένο νευρικά, τοξικομανή , ο οποίος και αυτός έκανε χρήση  του μιαρού αυτού νόμου.
Η παθογένεια αυτού του νόμου είναι δεδομένη και δεν εξωραϊζουν  την εικόνα οι αιτιάσεις  των αρμοδίων υπουργών της θλιβερής αυτής  συγκυβέρνησης. Από την μια ο τωρινός υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος  Κοντονής αλλά και ο προηγούμενος   Νίκος Παρασκευόπουλος , συντάκτης αυτού του εκτρώματος-νόμου αναγγέλλουν πως αποφάσισαν να βάλλουν τέλος στην ισχύ του νομοθετήματος. Προαναγγέλλουν πως με την μεταρρύθμιση του  Ποινικού Κώδικα θα υπάρξει εκλογίκευση των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια  και έτσι δεν θα υπάρχει ανάγκη  η Β ουλή και η κάθε κυβέρνηση  να νομοθετούν αποσυμφορητικούς νόμους. Δυστυχώς όμως αλλά εμμέσως πλην σαφώς ομολογούν την πλήρη αποτυχία αλλά και επικινδυνότητα  που αναπτύσσει ο συγκεκριμένος νόμος.
Πως αλήθεια  όλοι αυτοί οι νομικοί  επαϊοντες εντοπίζουν το πρόβλημα στις τάχα  προβλεπόμενες δυσβάσταχτες  ποινές και κατ επέκταση στην επιβολή υψηλών ποινών από τα δικαστήρια; Η κυνική αυτή παραδοχή αποτελεί ωμή επέμβαση  της εκτελεστικής εξουσίας  στην δικαστική, κάτι που αντιστρατεύεται τη θεμελιώδη διάταξη του άρθρου 26  του Συντάγματος. Η διάταξη  αυτή αποτελεί θεμέλιο της υποτιθέμενης δημοκρατίας, που σερβίρουν σε αυτό τον παραπλανημένο λαό, αφού για να λειτουργεί σωστά το πολίτευμα  πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση εξουσιών. Δεν μπορεί λοιπόν αυτό που ο νόμος προβλέπει και τα δικαστήρια  εφαρμόζουν,  να έρχεται  οποιαδήποτε ποταπή κυβέρνηση και να το καθιστά ανενεργό  με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης  των σωφρονιστικών  καταστημάτων!
Ρίχνουν  όμως στάχτη στα μάτια , γιατί ο υπουργός δικαιοσύνης Κοντονής  παρά τις δήθεν διαβεβαιώσεις  για κατάργηση του  επίμαχου νόμου συζητά  και προτίθεται να παρατείνει την ισχύ του για τρίτη χρονιά! Ένας τέτοιος νόμος και μόνο νόμος προσωρινής ισχύος δεν είναι , όπως προσπάθησαν  να τον παρουσιάσουν  οι αρμόδιοι της συγκυβέρνησης , ποιούντες έτσι έναν καταγέλαστο νομικό αχταρμά. Καλό είναι έστω και στα γεράματα , να ξεκαθαρίσουν την έννοια των προσωρινής ισχύος νόμων και όχι να πετούν άκομψα νομικά πυροτεχνήματα. Φαίνεται πως η διαρκής ενασχόληση  με την πολιτική υποκουλτούρα δεν τους άφησε επαρκή χρόνο να σπουδάσουν επαρκώς τις  ακριβόλογες  περιεχομένου νομικές έννοιες. Οι προσωρινής ισχύος νόμοι έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, επιτελούν συγκεκριμένο σκοπό για τις ανάγκες του δικαίου και όχι για τους μικροπολιτικούς  σκοπούς  της εκάστοτε κροκοδείλιας κυβέρνησης. Δεν παρατείνονται εσαεί και διαρκώς για  να καλυφθούν οι αδυναμίες του συστήματος , που υπηρετεί η συγκυβέρνηση και που η ίδια με την άπρακτη και αδρανή τακτική της δημιούργησε. Με την ευκαιρία  ας κάνουν οι θλιβεροί υπουργοί  μια στατιστική έρευνα στις φυλακές όλης της χώρας για να διαπιστώσουν ποιο είναι το ποσοστό των αλλοδαπών εγκληματιών σε σχέση με τους ημεδαπούς(κατά προσέγγιση 80 έναντι 20%)  και ακόμη ποια είναι η αναλογία των αλλοδαπών στην βαρειά  εγκληματικότητα! .Ρητορικά ερωτήματα , αφού όλα ξεκινούν από την προκλητική ανοχή της πολιτείας στην ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών στην χώρα. Ανάμεσα τους κυκλοφορεί  το κάθε καρυδιάς καρύδι , που με την πρώτη ευκαιρία μια και δεν έχει δουλειά και ασφάλιση, γίνεται επιρρεπές  στο έγκλημα και μάλιστα βαρειάς  μορφής. Γι αυτό λοιπόν «σκαρφίζονται» τέτοια κατάπτυστα νομοθετήματα και γι αυτό μεταθέτουν τις ολέθριες συνέπειες στους ώμους ενός ταλαίπωρου αλλά και παραπλανημένου καθεύδοντος λαού! Που  ενώ αντιλαμβάνεται , πως τον σκοτώνουν , τον ληστεύουν ,τον κλέβουν, τον ρημάζουν , εν τούτοις δεν κάνει τίποτε. Αρκείται μόνο στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»Βλέπετε  η ιδεοληψία της ψευτοκουλτούρας  και των δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων  για τους κρατουμένους  καλά κρατεί! Όμως οι απολυόμενοι από τις φυλακές για δήθεν  κοινωνική επανένταξη , εξερχόμενοι διαπράττουν και άλλα  εγκλήματα. Εν ονόματι  της αποσυμφόρησης των φυλακών! Γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν τις προϋποθέσεις , να ενταχθούν πραγματικά στην κοινωνία. Γιατί  επί  πλέον ,ποτέ δεν σκέφθηκε η χαμερπής αυτή συγκυβέρνηση με τα πολιτικά της κνώδαλα , πως τέτοιου είδους πρόχειρα και ευκαιριακά νομοθετήματα είναι  προεχόντως αντισυνταγματικά. Όταν επωφελούνται μόνο οι «τυχεροί»  κάποιων περιόδων με ευνοϊκή αποφυλάκισή τους, ενώ οι επόμενοι «άτυχοι» με την λήξη ισχύος του νόμου θα εκτίουν πολύ μεγαλύτερη ποινή.Έτσι γι αυτούς, έστω κι αν είναι κρατούμενοι, θα πηγαίνει περίπατο  η διάταξη του άρθρου 4 του  Συντάγματος περί ισότητος των Ελλήνων και φυσικά ερμηνευτικά και αλλοδαπών ενώπιον του Νόμου. Αλλά και γιατί  η πολιτεία  δεν επιτελεί το ύψιστο καθήκον  της , να προστατεύει τις ζωές των πολιτών της.( Άρθρο 5 παρ 2 του Σ)  Ούτε αποτελεί σοβαρό επιχείρημα  αυτό που ακούστηκε από τα χείλη του πρώην υπουργού δικαιοσύνης , πως δεν αυξήθηκε η εγκληματικότητα,  γιατί ίσχυσε λίγους  μήνες μετά  ο επίμαχος νόμος.
Η σημερινή  συγκυβέρνηση είναι βέβαιο , ότι ενεργεί  καιροσκοπικά και με έντονο οπορτουνισμό ,γιατί έτσι την βολεύει .Έχει διαμορφώσει γι αυτό μια αποπροσανατολισμένη κοινωνία φοβισμένων πολιτών , οι οποίοι  ενώ διαπιστώνουν  με φρίκη , πως μπορεί γρήγορα να έλθει και η δική  τους σειρά-αφού εγκληματίες βαρειάς μορφής κυκλοφορούν  όλο και περισσότεροι- , λόγω  του μεταλλαγμένου αξιακού των κώδικα, αδρανούν , μουρμουρίζουν αλλά τελικά  συγκαταλέγονται στο μογιλάλο- βουβό  πλήθος , που ακολουθεί τους πολιτικούς αλάστορες  στην καταστροφή  και την δήωση .
Συνέλληνες ετούτη εδώ η κοινωνία  είναι απροστάτευτη .Δεν υπάρχει φως στο τούνελ ,όσο οι μυσαροί της συγκυβέρνησης  συνεχίζουν ανεξέλεγκτα  να ισοπεδώνουν τα πάντα. Το είδαμε και  πρόσφατα  με την παροχή αδείας στον βαρυποινήτη τρομοκράτη  Κουφοντίνα με 11 ισόβιες  στην πλάτη περίπτωση που χρήζει αυτοτελή  ανάλυση.Όσοι απομείναμε όρθιοι,  ας περιμένουμε μόνο το απρόβλεπτο της ιστορίας! 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.