Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis: Ενδείξεις για κακουργήματα από τους πρώην πρωθυπουργούς Α. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο και 8 πρώην υπουργούς

- "Βόμβα" μεγατόνων για το σκάνδαλο Novartis - Δύο πρώην πρωθυπουργοί μπλεγμένοι - Μαζί τους και 8 υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης - Στην βουλή παραπέμπεται η υπόθεση
Οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί φαίνεται να μπλέκονται στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Η δικογραφία πλέον περνάει στην Βουλή, με το θέμα να παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis τα οποία είναι τα εξής:
Γιάννης Στουρνάρας 
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Άδωνις Γεωργιάδης
Εύαγγελος Βενιζελος 
Ανδρέας Λυκουρέντζος
Μάριος Σαλμάς
Ανδρέας Λοβέρδος
Γιώργος Κουτρουμάνης 
Παναγιώτης Πικραμμένος 
Αντώνης Σαμαράς 


Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώην πρωθυπουργοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Πάνος Πικραμένος.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας  στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στην Βουλή η δικογραφία
Η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε» στα ονόματα των πρωθυπουργών και των υπουργών Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την περίοδο από το 2006 και μετά (έως τις αρχές του 2015), καθώς από τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα ονόματα θα πρέπει η δικογραφία να διαβιβαστεί στην Βουλή.

Αυτό έγινε και τώρα, ενώ παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα όσο αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Την ώρα εκείνη πάντως που συμπτωματικά βρισκόταν στον Άρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για προσωπική του υπόθεση, με πολλούς να νομίζουν πως ήταν εκεί για την Novartis.

Μηνύσεις και για τον Κουρουμπλή
Παράλληλα διαβιβάζονται ακόμα στη Βουλή τρεις μηνυτήριες αναφορές μεταξύ των οποίων και μία του Ανδρέα Λοβέρδου σε βάρος του πρωην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για υπέρμετρες αγορές φαρμάκων



Η έρευνα

Ήδη οι εισαγγελικές αρχές έχουν προβεί σε ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών συνολικά 50 στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και κρατικών υπαλλήλων.

Έρευνα γίνεται όμως και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καθώς στην κατοχή των αμερικανικών αρχών βρίσκεται πληθώρα στοιχείων, όπως video, emails, τραπεζικοί λογαριασμοί, ονόματα και διευθύνσεις.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των αμερικανικών Αρχών προέκυψε έπειτα από προσφυγή-καταγγελία του δικηγορικού γραφείου του Παύλου Σαράκη κατά της Novartis International για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και παραβίαση του Ομοσπονδιακού Νόμου FCPA στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαράκης εκπροσωπεί ενώπιον των αμερικανικών Αρχών τους τρεις μάρτυρες-καταγγέλλοντες οι οποίοι υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης και ξεκίνησαν την υπόθεση. Τα εν λόγω στελέχη μαζί με τον γνωστό δικηγόρο μετέβησαν τον Δεκέμβριο του 2016 στην Ουάσινγκτον και προέβησαν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, βοηθώντας τα μέγιστα στη σκιαγράφηση των πρακτικών που χρησιμοποιούσε η φαρμακοβιομηχανία. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αναφοράς για την υπόθεση του δικηγορικού γραφείου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016.

Όπως λένε νομικοί κύκλοι στο zougla.gr, από τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί θα προκύψει ότι η Novartis έδινε κατευθύνσεις σε κρατικούς λειτουργούς και χειραγωγούσε το πολιτικό σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα να παρακάμψει κάποιους από τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τα χρήματα, δε, που φέρονται να έχουν διακινηθεί την εξαετία 2008-2014, ώστε η εταιρεία να εξασφαλίσει ηγεμονική θέση στον χώρο του φαρμάκου, υπολογίζονται σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές σε 500 εκατ. ευρώ ανά έτος! Δηλαδή ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες ο κύριος Σαράκης και η δικηγορική ομάδα του θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση.

Επιβεβαίωση Μαξίμου για επίσκεψη Τζανακόπουλου σε Άρειο Πάγο

Επιβεβαιώνει και επισήμως η Κυβέρνηση την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας μάλιστα ότι ζήτησε να ενημερωθεί με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ανακοίνωση αναφέρει πως " Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες".

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυβέρνηση:

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.