Διέρρευσαν επιπλέον στοιχεία της δικογραφίας για Novartis - Τι λένε για Α.Σαμαρά, Α.Γεωργιάδη και Γ.Στουρνάρα

Διέρρευσαν κάποια περισσότερα στοιχεία για την δικογραφία της Novartis από την Βουλή, αν και το προεδρείο του Σώματος κρατά «επτασφράγιστο» το περιεχόμενό της.
Τα τρία ονόματα των προστατευμένων μαρτύρων αποκαλύπτει η πρώτη σελίδα της δικογραφίας: Μάξιμος Σαράφης, Ιωάννης Αναστασίου και Αικατερίνη Κελέση είναι τα ψευδώνυμα με τα οποία κατέθεσαν οι πρώην εργαζόμενοι της Novartis.




Ειδικότερα, πληροφορίες από τις καταθέσεις αναφέρουν ότι ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό όσο και με το περιβάλλον του.

Συγκεκριμένα φέρεται να συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Δημήτρη Πτωχό (συνεργάτη επί θεμάτων διαδικτύου και επικοινωνίας), τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη τόσο στο Μαξίμου όσο και εκτός αυτού.

«Περί τα μέσα του έτους 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σάμσοναϊτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά» κατέθεσε ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων.

Στη δικογραφία, οι μάρτυρες μιλάνε για στενή σχέση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον άλλοτε αντιπρόεδρο της Novartis.

Σε μία κατάθεση αναφέρεται πως συνεργάτιδα του τότε υπουργού, η οποία κατονομάζεται, είχε αναλάβει το έργο της παραλαβής χρημάτων. Αυτά δόθηκαν σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις μέσα σε κίτρινους φακέλους.

Η μία, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Ledra Marriot και οι άλλες δύο στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

«Ο κ. Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis ποσού 65.000.000 ευρώ το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία... Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Φρουζής διέρρευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι δήθεν είχε διαταραχθεί η σχέση του με τον Γεωργιάδη. Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2 εκατ. ευρώ το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Γεωργιάδης αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του. Το ερώτημα βέβαια είναι: Διατηρούσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Φρουζή, ή δεν τον είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του;

Ο ρόλος της Mindwork

Επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, κατά τους μάρτυρες, οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων -που γίνονταν από την εταιρεία Mindwork - ήταν αυξημένες.

H Mindwork, βάσει της δικογραφίας, αναλάμβανε τα εν λόγω συνέδρια και λάμβανε δυσθεώρητα ποσά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

«Τα εν λόγω ποσά αποτελούσαν δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα ένεκα απορρήτων πληροφοριών, αλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως τη Novartis. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Γιάννης Στουρνάρας στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, στην εξασφάλιση των 65.000.000 ευρώ που δόθηκαν στη Novartis για τα οποία σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεση ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για τον ίδιο λόγο με ικανό χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω».

Εμπλέκουν Χατζηνικολάου

Στη δικογραφία υπάρχει αναφορά και για τον εκδότη της Real News Νίκος Χατζηνικολάου. Ένας μάρτυρας καταθέτει ότι ο κ. Χατζηνικολάου έπαιρνε μικρά ποσά 2 και 3 χιλιάδων, ότι έκανε λόμπινγκ για συναντήσεις του Φρουζή με υπουργούς και ότι μέσω του real group γινόταν ξέπλυμα της Novartis. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται ημερομηνίες και τοποθεσίες.

Πηγή: Αυτές είναι οι πρώτες σελίδες της δικογραφίας Novartis | iefimerida.gr 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.