Ο Ερντογάν για Μπαρμπαρός: Θα απαντήσουμε σθεναρά σε Ελλάδα και Κύπρο

Απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη δήθεν παρενόχληση του τουρκικού πλοίου ‘Μπαρμπαρός’ από ελληνική φρεγάτα, έδωσε από τη Σμύρνη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Mιλώντας στα εγκαίνια του διυλιστηρίου ‘Star’ στη Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία θα απαντήσει με σθεναρό τρόπο σε όσους δεν την υπολογίσουν.



Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:«Ακούμε με λύπη για τις διάφορες προσπάθειες που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία στην ανατολική Μεσόγειο όπως π.χ. τα τετελεσμένα που προκύπτουν από μονομερείς ενέργειες για έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι ακόμη υπάρχουν στην περιοχή μας εκείνοι που δεν εγκαταλείπουν τις πολιτικές που τροφοδοτούν την αστάθεια και την ένταση στην περιοχή μας. Ως Τουρκία, σε αυτού του είδους τις επιμονές θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απάντησή μας με τον πιο δυνατό τρόπο τόσο στο πεδίο (της μάχης) όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Όλοι όσοι δεν υπολογίζουν τη χώρα μας και τα αδέλφια μας, θα δουν στο τέλος την τύχη των προσπαθειών τους. Θέλω να επαναλάβω για άλλη μία φορά από εδώ ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση που στόχο έχει τη φιλία, την αλληλεγγύη και το κέρδος όλων. Είναι πλέον μια πραγματικότητα που όλοι άρχισαν να αποδέχονται ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι οι χώρες που εγγυώνται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς την έγκριση και τη στήριξη αυτών των δύο χωρών».

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για οικονομικά θέματα Γιγίτ Μπουλούτ, αναφερόμενος στο υποτιθέμενο επεισόδιο με το Μπαρμπαρός, έγραψε στο Twitter, “αυτοί που προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους στη Μεσόγειο σήμερα βρήκαν μπροστά τους το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τους ήρωες μας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και το Barbaros, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.