ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΛΗ!

Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2016, από τους ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές του Καναδά Πάνα Μέρτσαντ και Λέο Χουσάκος, με ένα ψήφισμα που προωθεί την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν είχε ευτυχή κατάληξη.
Το κείμενο που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Γερουσία του Καναδά, ζητούσε από την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να καταδικάσει κάθε προσπάθεια άρνησης της ιστορικής αλήθειας.



Παράλληλα ζητούσε να οριστεί η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 Ποντίους.

Η πρόταση των δύο γερουσιαστών καταψηφίστηκε με 32 ψήφους κατά, 21 ψήφους υπέρ και 16 παρών.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας άσκησε πιέσεις για την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας, τονίζοντας ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ και εξήγησε την… ευαισθησία της χώρας του για το θέμα.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο, μεταξύ των επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς ήταν και οι δηλώσεις του Φίλη το 2015, λέγοντας ότι «ο Έλληνας πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Τούρκοι είναι υπεύθυνοι για τη Γενοκτονία των Ποντίων» και ότι «την άποψή του στηρίζουν και ορισμένοι Έλληνες ιστορικοί» (Ρεπούση και ΣΙΑ…).

Τα σχόλια δικά σας…

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.