Η Βουλγαρία αφυπνίζεται ενάντια στο χρυσό και ζητά τη βοήθεια της Ελλάδας

Ομόφωνο το ΟΧΙ του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
για επένδυση χρυσού στο Κρούμοβγκραντ Βουλγαρίας.

Αυτοδιοικητικοί των δήμων Κρούμοβγκραντ και Κίρτζαλι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση στην Κομοτηνή, για να εξασφαλίσουν το «όχι» της περιοχής μας.


Διασυνοριακές διαστάσεις λαμβάνει η 20ετής και πλέον προσπάθεια, που ξεκίνησε η τοπική κοινωνία της Θράκης, ενάντια στην επένδυση χρυσού, όπως απέδειξε η πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Η προωθούμενη επένδυση χρυσού στο Κρούμοβγκραντ Βουλγαρίας, μερικά χιλιόμετρα πάνω από την οροσειρά της Ροδόπης, αποτέλεσε το πρώτο και μεγάλο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η Περιφέρεια κλήθηκε να εκφέρει γνώμη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, στο πλαίσιο της συνθήκης Espoo. Η εν λόγω συνθήκη προβλέπει ότι για έργα, τα οποία μπορούν να επιφέρουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σε γειτονικές χώρες, θα ζητείται η γνώμη των δυνητικά θιγόμενων χωρών. 

Μελέτη «φάντασμα» η ΜΠΕ του έργου χρυσού στο Κρούμοβγκραντ

Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν από τις λίγες, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, αφού ο χρυσός καταφέρνει για δύο δεκαετίες σχεδόν να κρατά σε εγρήγορση τους ανθρώπους της περιοχής. Ένα πανό με ένα ηχηρό «όχι στα χρυσωρυχεία του θανάτου» αναρτήθηκε στην αίθουσα της πρώην νομαρχίας και ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βασικός εισηγητής, γνωστός στην κοινωνία της Θράκης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, λέκτορας της ΑΠΘ. Ο κ. Τριανταφυλλίδης έκανε λόγο για μία μελέτη «φάντασμα», στην οποία καλείται να γνωμοδοτήσει το συμβούλιο. Άσκησε κριτική στη διεργασία που αναφέρεται στη ΜΠΕ της εταιρίας «Balkan Mineral and Mining Ead» για παραγωγή χρυσού στο κοίτασμα Αντά Τεπέ με επίπλευση πετρωμάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι από το συγκεκριμένο κοίτασμα προβλέπεται να εξορύξουν 3 ppm χρυσού από τις πέτρες και πρόσθεσε ότι για τέτοιες περιεκτικότητες απαιτείται η χρήση του δηλητηριώδους κυανίου. Το κυάνιο είναι εύκολα διαλυτό στο νερό. Και στις συνθήκες περιβάλλοντος με τη διαλυτοποίηση υπάρχει πια στο νερό ως υδροκυάνιο. Στο κοινό νερό το υδροκυάνιο εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα. Αφού είναι διαλυτό στο νερό κολλάει στην υγρασία της ατμόσφαιρας. Και τότε πάει με τον άνεμο….όπου πάει η υγρασία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περιοχή μας. «Πηγαίνετε σε ένα σχολείο, καθίστε σε μία αίθουσα όταν οι μαθητές κάνουν διάλλειμα και ακούγοντας τις φωνές τους ψηφίστε για το χρυσό, γιατί αν τον δεχτείτε, αυτά τα παιδιά θα υποστούν τις συνέπειες», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τριανταφυλλίδης και δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα.

Αντιδρούν στην επένδυση οι δήμοι Κρούμοβγκραντ και Κίρτζαλι

Αυτοδιοικητικοί των δήμων Κρούμοβγκραντ και Κίρτζαλι, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση στην Κομοτηνή, για να εξασφαλίσουν το «όχι» της περιοχής μας, πήραν το λόγο μετά την επιστημονική εισήγηση. Η δήμαρχος Κρούμοβγκραντ, Σεμπιχά Μεχμέτ ενημέρωσε το συμβούλιο ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προσέβαλε απόφαση του υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την απόφαση δόθηκε προς εκμετάλλευση στην εταιρεία για 30 χρόνια, όχι μόνο το κοίτασμα του Αντά Τεπέ, αλλά πέντε ακόμα ζώνες. Το κοίτασμα του Αντά Τεπέ είναι ένα από τα έξι κοιτάσματα της ενότητας Κχαν Κρουμ. Το Κχαν Κρουμ περιλαμβάνει τα ακόλουθα έξι επί μέρους κοιτάσματα: Ada Tepe, Kuklitsa, Kupel, Sinap, Surnak και Skalak. Και παρόλο που το μισθωτήριο περιλαμβάνει έξι ζώνες, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβάνει μόνο τη μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αντά Τεπέ απέχει 3 χλμ από το Κρούμοβγκραντ και 1 χλμ από το ποτάμι, όπου αντλείται πόσιμο νερό. «Στην περιοχή μου οι άνθρωποι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον καπνό. Η εταιρεία υπόσχεται θέσεις εργασίες, αλλά δεν μας είπε τι θα μείνει από τις παραδοσιακές εργασίες, όταν τελειώσει η εξόρυξη. Η μάχη αυτή δεν τελειώνει με αυτή τη μελέτη, αλλά τώρα αρχίζει», ανέφερε η δήμαρχος Σεμπιχά Μεχμέτ. Η προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ θα συζητηθεί στις 27 Απριλίου. Μέχρι τότε ο βουλγαρικός δήμος, αρνήθηκε να εκφέρει γνώμη για την ΜΠΕ. Για ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα σε βάρος του Κίρτζαλι, μίλησε η Βεσελίνα Τάντσεβα προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Κίρτζαλι. Γνωστοποίησε στο συμβούλιο, ότι, στα 300 μέτρα από τις τελευταίες κατοικίες του Κίρτζαλι και στα 500 μέτρα από το κέντρο της πόλης είναι έτοιμη να λειτουργήσει επένδυση χρυσού. Τέλος, ανέφερε ότι η θετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εξόρυξη στην περιοχή, προσεβλήθη από το δήμο.

Καταψηφίστηκε ομόφωνα η μελέτη για το χρυσό

Τη σταθερή του θέση ενάντια στο χρυσό, που είχε ακόμα ως νομάρχης, επανέλαβε, μετά το τέλος των εισηγήσεων, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης. Ο περιφερειάρχης μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του Μεταλλευτικού Κώδικα και κάλεσε το συμβούλιο ενόψει της αναθεώρησης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, να συνδιαμορφώσουν όλοι μαζί τις προτάσεις ανάπτυξης, μακριά από επενδύσεις, όπως ο χρυσός. Καταψήφισε την μελέτη και η παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση», αφού πρώτα ο επικεφαλής της Γιώργος Παυλίδης, διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο για την παρουσία του Γιώργου Τριανταφυλλίδη ως μοναδικού εισηγητή. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία και τόνισε ότι θα έπρεπε να εκφραστούν οι απόψεις ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Άμεσα έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Μενέλαος Μαλτέζος, για να επισημάνει τις δυσκολίες ανάγνωσης μία πολυσέλιδης μελέτης με τεχνικούς όρους σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μετέφερε παράλληλα την πάγια θέση του φορέα για επενδύσεις, όπως ο χρυσός. Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, συνεργάστηκε με τους Κυριάκο Αρικά, καθηγητή γεωλογίας σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας και τον Δάνο Σεργκενλίδη, πριν παρουσιάσει επεξεργασμένα στοιχεία της μελέτης στο συμβούλιο.

Για αποικιακού τύπου Μεταλλευτικό Κώδικα, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Τρέλλης και καταψήφισε τη μελέτη λέγοντας: «οι συγκεκριμένες εταιρείες χρυσού σε Ελλάδα και Βουλγαρία, δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το στόχο τους, να εξάγουν υπερκέρδη από την εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη νέα τροπή που παίρνει η εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή μας, εξαιτίας της». Αρνητικά εκφράστηκαν και οι επικεφαλείς της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», Τάκης Χαρίτος και «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Θανάσης Μακρής. Τάχθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των αιρετών της Βουλγαρίας να αποτρέψουν επενδύσεις χρυσού και επισήμαναν ότι με τέτοιου είδους μελέτες δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της περιοχής για ανάλογες επενδύσεις.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού και της επεξεργασίας του μεταλλεύματος με την μέθοδο της κυάνωσης εξέφρασαν επίσης ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών, Ηλίας Ιωαννάκης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής και αναπληρωτής δημάρχου, Βασίλης Κυπριανίδης. Επιστολή στην οποία εκφράζει την κάθετα αρνητική του θέση πάνω στο ζήτημα απέστειλε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης. Την εμπειρία του από τους αγώνες στη Χαλκιδική διατύπωσε στο συμβούλιο και ο μηχανικός, Τόλης Παπαγεωργίου.

Τέλος, να αναφερθεί ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ απέστειλε πρόσκληση στο ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου η ίδια η υπουργός ή κάποιο στέλεχος να παραστεί στη συνεδρίαση για να ενημερώσει επαρκώς το συμβούλιο. Η ανταπόκριση ήταν ενδεικτική της σημασίας, που δίνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών για περιβαλλοντικά ζητήματα, δηλαδή ανύπαρκτη.

xronos.gr

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.