ΑΘΩΑ Ή ΕΝΟΧΑ; ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ


            Και ξαφνικά ανακαλύπτετε κάτι λευκά στίγματα στα πόδια σας, ένα ξεφλούδισμα στο πρόσωπο που δεν περνάει με τις κρέμες ή μια παράξενη ελιά. Τι είναι αυτά και πώς αντιμετωπίζονται;          

            Χρησιμοποιήστε τον οδηγό μας για... αν πάρετε μία ιδέα μέχρι να επισκεφτείτε -οπωσδήποτε!- έναν ειδικό.                                


            Σε λίγο που οι ηλιόλουστες μέρες θα αυξηθούν, το πολύπλοκο χημικό εργαστήριο που έχουμε κάτω από την επιδερμίδα μας θα αρχίσει την εντατική προαγωγή της μελανίνης, της χρωστικής προστατευτικής ουσίας του δέρματος. Καθώς όμως το σώμα μας εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο, ίσως να παρατηρήσουμε ορισμένα "σημάδια" που δεν υπήρχαν πριν. Λεκέδες πιο ανοιχτούς ή πιο σκούρους από το κανονικό μας χρώμα, περιοχές που δεν μαυρίζουν, πανάδες που δεν είχαμε άλλοτε.. Και πέρα από αυτές τις χρωματικές ανομοιομορφίες, που συνδέονται με τη μελανίνη, υπάρχουν και άλλες δερματολογικές καταστάσεις που μας προβληματίζουν. Εννοείται ότι τον πρώτο λόγο σε όλα αυτά τον έχει ο ειδικός. Μπορείτε, όμως, να έχετε και εσείς μια πρώτη ιδέα και να ξέρετε πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε. Θα πρέπει ακόμα να θυμάστε ότι το δέρμα δεν είναι παρά ο καθρέφτης όσων συμβαίνουν μέσα μας και η ψυχολογική μας κατάσταση έχει τον πρώτο ρόλο στην εκδήλωση τέτοιων καταστάσεων. Είτε άμεσα, λόγω άγχους, είτε έμμεσα, με το να προκαλεί ορμονικές διαταραχές ή εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.        

                        

            ΑΚΜΗ          

            Δεν είναι μόνο πρόβλημα των νέων. Σπυριά διαφόρων μεγεθών και έκτασης μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο, το λαιμό και την πλάτη ακόμα και στους ενηλίκους. Η ακμή οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, σε στρες και στη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Συνήθως συνιστάται ο σχολαστικός καθαρισμός της επιδερμίδας με νερό κα ουδέτερο σαπούνι και η χρήση τζελ με ερυθρομυκίνη που πωλούνται στα φαρμακεία. Χρησιμοποιείται καλλυντικά και είδη μακιγιάζ δερματολογικώς ελεγμένα και βάζετε στο πρόσωπο καθαριστικές και στυπτικές κομπρέσες με βάση τον άργιλο, το λεμόνι, το μαϊντανό, το λεμόνι, το μαϊντανό ή το φασκόμηλο. Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως τα hepar sulph, pulsatilla & kali brom, μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, το ίδιο και η κατανάλωση του σκόρδου, που θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό. Μπορείτε ακόμα να ξεπλένετε το πρόσωπό σας με ένα καταπραϋντικό έγχυμα από καλέντουλα, χαμομήλι ή μίγμα αχειλέας, σαμπούκου και λεβάντας. Από αιθέρια έλαια βοηθούν το τεϊόδεντρο, το θυμάρι και για εξισορρόπηση το πεύκο ή το φασκόμηλο. Αλλά και ο ωτοβελονισμός θεωρείται χρήσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις.          

                        

            Προφυλάξεις:            

            ==========  

            Για να αποφύγετε την εξάπλωση της μόλυνσης αλλά και τις μόνιμες ουλές, μην ξύνετε ούτε να σπάτε τα ερεθισμένα σπυριά.    

                        

            ΚΝΙΔΩΣΗ    

            Κόκκινες φουσκάλες διαφόρων σχημάτων μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται ξαφνικά σε όλο το σώμα, προκαλώντας φαγούρα ή μια γενική αίσθηση αδιαθεσίας. Πρόκειται για μία οξεία αλλά παροδική φλεγμονή που προκαλείται από απότομη αύξηση της ισταμίνης, ενός από τους "φρουρούς" του οργανισμού, που με τη σειρά της έχει προκληθεί από διάφορες τροφές, φάρμακα, καλλυντικά ή γύρη.    

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Με την κλασσική θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιισταμινικά από το στόμα. Τοπικά, για ανακούφιση από τη φαγούρα, μια καλή λύση είναι οι κρύες κομπρέσες με νερό, μολόχα ή άμυλο. Ή απλώς ταλκ. Μια άλλη λύση είναι τα κρύα μπάνια και η επάλειψη με κρέμα πλούσια σε βιταμίνη Ε. Η κνίδωση μπορεί να αντιμετωπιστεί και από την ομοιοπαθητική, πάντα κατά περίπτωση, με φάρμακα όπως τα apis mel & urtica. Από τα ανθοϊάματα Μπαχ χρήσιμο είναι το rescue remedy σε μορφή κρέμας, που ανακουφίζει από το πρήξιμο και τον ερεθισμό.        

                        

            Προφυλάξεις:            

            ==========  

            Η καλύτερη θεραπεία είναι και εδώ η πρόληψη. Να αποφεύγετε εν ολίγοις τους παράγοντες που προκαλούν την κνίδωση. Και ανάμεσά τους το στρες.    

                        

                        

            ΛΕΥΚΗ          

                         

            Εκδηλώνεται με πολύ ανοιχτόχρωμες κηλίδες, συχνά συμμετρικές. Αυτός ο αποχρωματισμός του δέρματος οφείλεται στην απουσία της μελανίνης από ορισμένες περιοχές, και φαίνεται ακόμα πιο έντονα όταν η υπόλοιπη επιδερμίδα παίρνει χρώμα από τον ήλιο. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι καεί κανείς σε αυτές τις ζώνες που δεν προστατεύονται.          

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Η θεραπεία συνίσταται στην έκθεση του δέρματος σε τεχνητή, επιλεγμένη υπεριώδη ακτινοβολία (φωτοθεραπεία) και στη χορήγηση από το στόμα φαρμάκων που κάνουν τα μελανοκύτταρα να συνθέτουν την πολύτιμη χρωστική ουσία.      

                        

            Προφυλάξεις:             

            ===========          

            Η λεύκη δεν είναι επικίνδυνη ή μεταδοτική ασθένεια. Ο ιδανικός τρόπος να την αντιμετωπίσει κανείς είναι να καμουφλάρει τις κηλίδες με προϊόντα μακιγιάζ αδιάβροχα και μακράς διάρκειας.  

                        

                        

            ΛΕΥΚΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ          

                        

            Εμφανίζεται στις γυναίκες και στα παιδιά με ασπριδερές, ανώμελες σε σχήμα κηλίδες στα μάγουλα και στα πόδια. Προκαλείται από μια δυσλειτουργία - ανεξήγητη ακόμη - στη δημιουργία της μελανίνης.    

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Γενικά η λευκόχρους πιτυρίαση περνά μόνη της σε μερικές εβδομάδες. Για να φύγουν γρηγορότερα οι κηλίδες, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αντιισταμινικά φάρμακα ή αλοιφές με βάση την προπόλη.        

                        

            Προφυλάξεις:            

            ==========  

            Βάζετε αντηλιακό στις περιοχές που βλέπει ο ήλιος, γιατί δεν προστατεύονται από τη μελανίνη και κινδυνεύουν να καούν.            

                        

            ΜΕΛΑΝΩΜΑ          

                        

            Ένας σπίλος - ελιά στην καθομιλουμένη - που αλλάζει μμορφή, πάχος, χρώμα και διαστάσεις ή αιμορραγεί μπορεί να είναι προάγγελος ενός μελανώματος, δηλαδή κακοήθους όγκου μελανοκυττάρων. Συνήθως η αλλαγή είναι μάλλον γρήγορη. Οι αιτίες είναι ακόμη άγνωστες και η αλλοίωση αυτή είναι μη αναστρέψιμη.          

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποφύγετε τις αυτοσχέδιες λύσεις και να απευθυνθείτε για έλεγχο σε κάποιον ειδικό. Η έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση του μελανώματος μπορούν να σας σώσουν τη ζωή.    

                        

            Προφυλάξεις:            

            ==========  

            Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά αν εμφανίζουν κάποια αλλαγή οι ελιές που υπάρχουν σε όλο το σώμα σας και να προσέχετε γενικά να μην τις ερεθίζετε.    

                        

                        

                        

                        

                        

                        

            ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ          

                        

            Πρόκειται για ένα είδος μυκητίασης που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και με μικρές φλύκταινες και λέπια στο πέλμα. Εμφανίζεται συνήθως στα άτομα που ασχολούνται με σπορ και σε όποιους συχνάζουν σε πισίνες και γυμναστήρια. Προκαλείται από κάποιον μύκητα (tinea rubrum ή tinea mentha grophytes) που ευδοκιμούν σε περιβάλλον με υγρασία.         

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Για τη θεραπεία του χρησιμοποιούνται αντιμυκητιασικές αλοιφές για 2-3 εβδομάδες και ποδόλουτρα με βάση την πρόπολη. Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες, η ομοιοπαθητική μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη ενισχύοντας γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Από την αρωματοθεραπεία μπορείτε να δοκιμάσετε μασάζ με αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου ή λεβάντας. Αποτελεσματικό είναι το ποδόλουτρο για μισή ώρα με βότανα: έγχυμα από τριφύλλι, φασκόμηλο, καλέντουλα και αγριμόνιο μαζί με λίγο ξύδι. Σημαντικό είναι να σκουπίζετε πάρα πολύ καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο ή το ποδόλουτρο.          

                        

            Προφυλάξεις:            

            ==========  

            Φοράτε βαμβακερές κάλτσες, ιδίως με τα παπούτσια που έχουν ελαστική σόλα. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε αποδυτήρια και πισίνες δημόσιας χρήσης.      

                        

            ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ  ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΣ      

                        

            Το δέρμα που ξεφλουδίζει γύρω στα φρύδια και τα αφτιά και μια ασπριδερή πιτυρίδα στο τριχωτό του κεφαλιού είναι τα συμπτώματα αυτής της δερματίτιδας που προσβάλλει τους ενηλίκους και μοιάζει με νινίδα των μωρών. Οι αιτίες της είναι άγνωστες παρόλο που βασικό ρόλο παίζει η υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων.          

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Για να φύγουν τα λευκά λέπια, χρήσιμες είναι οι πλύσεις με νερό και ουδέτερο σαπούνι καθώς και οι κρέμες με βάση το οξείδιο του ψευδαργύρου. Για τα μαλλιά συνιστάται σαμπουάν με βάση το θειούχο σελήνιο. Όπως με όλες τις δερματίτιδες, η βοήθεια της ομοιοπαθητικής μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη. Μπορείτε επίσης να βοηθηθείτε από τα ανθοϊάματα Μπαχ: το Crab Apple, που θα το προσθέσετε στο νερό που χρησιμοποιείτε για να πλένεστε, το Impatiens.          

                        

            Προφυλάξεις:            

            ==========  

            Θα πρέπει να αποφύγει κανείς με κορτιζόνη, που ευαισθητοποιούν περαιτέρω το δέρμα και, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα, τις πολύ πλούσιες υδατικές και θρεπτικές κρέμες.  

                        

                        

            ΥΠΟΜΕΛΑΝΩΣΗ    

                         

            Εμφανίζεται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος με λευκές κηλίδες, οι οποίες προέρχονται από την έλλειψη μελανίνης. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς της επιδερμίδας, κακή χρήση οξέων και λευκαντικών ουσιών ακόμα και από τις πολύ επιθετικές κούρες με ακτίνες λέιζερ (για παράδειγμα, μετά το σβήσιμο μιας ουλής) που έχουν καταστρέψει την αναπαραγωγική ικανότητα των μελανοκυττάρων.    

                        

            Αντιμετώπιση:          

            ===========          

            Θεραπεία που να αποκαθιστά το χρώμα δεν υπάρχει. Συχνά, ατές οι κηλίδες εξαφανίζονται ή απαλύνονται μόνες τους. Μπορεί να σας βοηθήσεις το σχετικό "καμουφλάζ" με το μακιγιάζ.      

                        

            Προφυλάξεις:            

            ==========  

            Αυτές οι περιοχές πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας, γιατί καίγονται εύκολα.          

                        

            ΟΙ ΑΘΩΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ          

            =================           

            Δεν σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα όλες οι κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα μας. Ορισμένες είναι εντελώς αθώες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν.    

                        

            Οι ΦΑΚΙΔΕΣ είναι μικρές καφετιές στρογγυλές κηλίδες που εμφανίζονται στις πολύ λευκές επιδερμίδες. Μπορεί να υπάρχουν σε οποιοδήποτε σημείο το σώματος, ακόμα και στα χείλη ή στα γεννητικά όργανα. Είναι μόνιμες, δεν αυξάνονται ούτε σκουραίνουν κάτω από τον ήλιο. Δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθούν, αλλά μπορούν να καλυφθούν με το μακιγιάζ.            

                        

            Οι ΕΦΗΛΙΔΕΣ είναι εξίσου καλοήθεις και η διαφορά τους είναι ότι έχουν ανώμαλο περίγραμμα και ανοιχτότερο χρώμα. Έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται με την έκθεση στον ήλιο. Γι αν τις απαλύνουμε, μπορούμε να κάνουμε εντριβές με λεμόνι καθώς και κομπρέσες με βρασμένα ραπανάκια. Για να προλάβουμε την εμφάνισή τους, πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνιμα αντηλιακό με μέσο προς υψηλό δείκτη προστασίας.    

                        

            Οι ΡΑΓΑΔΕΣ είναι κοκκινωπές γραμμές που αργότερα ασπρίζουν και αυλακώνουν το στήθος, την κοιλιά, τους γλουτούς. Προκαλούνται από τέντωμα των ιστών που έγινε σε μία περίοδο αλλαγής της φόρμας του σώματος και γι' αυτό εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη και μετά από μια απότομη αύξηση του βάρους. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν είναι αδύνατον να τις "σβήσουμε". Μπορούμε μόνο να τις καμουφλάρουμε, ώστε να φαίνονται λιγότερο. Για την πρόληψη εκείνο που χρειάζεται είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος με τις σχετικές κρέμες και η αποφυγή των αυξομειώσεων του βάρους μας.


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.