“ΚΩΛΥΜΑΤΑ” ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Χ.Α ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ- “ΟΙ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟ ΔΙΩΞΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ”

Με τον τίτλο “Στο «κόσκινο» του Αρείου Πάγου η Χ.Α” το συγκρότημα Αλαφούζου και η “ναυαρχίδα” του, η “Καθημερινή”, θέτουν ζητήματα-επικαλούμενα δικαστικές πηγές μέσα από τον Άρειο Πάγο-που πιθανόν να ανακόψουν την νόμιμη κάθοδο της “Χρυσής Αυγής” στις ευρωεκλογές. Με υπογραφή της Ι.Μάνδρου(η οποία έχει αναφερθεί πολλάκις στο θέμα αυτό), προβάλλουν ρεπορτάζ το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι απίθανη η απαγόρευση της υπό δίωξη οργάνωσης στις εκλογές της 25ης Μαίου. Αναλυτικά το ρεπορταζ:


“Το «κρυφό καταστατικό» της Χρυσής Αυγής που ήρθε στο φως από τη δικαστική έρευνα για την εγκληματική δράση στελεχών της ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το αν το κόμμα θα «περάσει» τον έλεγχο νομιμότητας στον Αρειο Πάγο, συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές. Η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας, που ξεκινάει αύριο στο Α΄ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Μαΐου με την ανακήρυξη κομμάτων και υποψηφίων ευρωβουλευτών, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Χ.Α.

Οπως δήλωναν στην «Κ» ανώτατες δικαστικές πηγές, δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα που μπορεί να ανακόψουν τη συμμετοχή της Χ.Α. στις ευρωεκλογές. Το πρώτο, το «κρυφό καταστατικό» του κόμματος, που περιγράφει τη ναζιστικού τύπου δομή και τη φασιστική ιδεολογία της Χ.Α., και παράλληλα η τυχόν συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο στελεχών της, που μπορεί να έχουν ποινική εμπλοκή.

Οπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, κυρίως το «κρυφό» καταστατικό της Χ.Α., που αποκαλύφθηκε από τις έρευνες της Δικαιοσύνης και πάνω στο οποίο βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό και η κατηγορία για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατά βουλευτών και στελεχών της, θα αποτελέσει το σημείο αιχμής στον έλεγχο νομιμότητας.

Το καταστατικό αυτό μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να προσκομίσει στον Αρειο Πάγο οποιοσδήποτε υποβάλλοντας ένσταση, προσδίδοντας, έτσι, άλλη διάσταση στην έρευνα που θα γίνει στον φάκελο της Χ.Α. όπου θα εξετασθούν εξονυχιστικά όλες οι παράμετροι. Το υλικό αυτό που έχει δημοσιοποιηθεί μετά τις έρευνες της Δικαιοσύνης περιγράφει με λεπτομερή τρόπο τη ναζιστικού τύπου ιδεολογία και οργάνωση της Χ.Α. και κατά τις ανακριτικές αρχές, είναι το «πραγματικό καταστατικό» της Χ.Α., ενώ βουλευτές και στελέχη της το αρνούνται κατηγορηματικά.

Το ενδεχόμενο να μετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Χ.Α. ποινικά εμπλεκόμενοι σχεδόν το αποκλείουν αρμόδιες δικαστικές πηγές, εκτιμώντας ότι η Χρυσή Αυγή θα το παρακάμψει προκειμένου να μην εμπλακεί το κόμμα στη διαδικασία ελέγχου νομιμότητας ώστε να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Αλλωστε, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές στην «Κ», η Χρυσή Αυγή, γνωρίζοντας τα ζητήματα νομιμότητας που μπορεί να ανακύψουν, προσβλέπει στην εναλλακτική λύση της Εθνικής Αυγής, η οποία επίσης κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στις ευρωεκλογές.



Και τα δύο κόμματα, Χρυσή Αυγή και Εθνική Αυγή, έχουν ήδη καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως και άλλα κόμματα, στο πρώτο στάδιο του ελέγχου που διενεργείται για τυπικούς λόγους από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πριν τη σκυτάλη λάβει το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα κρίνει και επί της ουσίας όλα τα θέματα. Η κατάθεση αίτησης και από την Εθνική Αυγή, της οποίας ηγείται ο Μιχ. Γιαννόγκωνας, εκτιμάται ότι αποτελεί το «plan B», σε περίπτωση που για τη Χρυσή Αυγή τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως αυτή ήθελε κατά τον έλεγχο νομιμότητας.

Πάντως, στον Αρειο Πάγο, ενόψει των αποκαλύψεων που έχουν προκύψει από τη συνεχιζόμενη δικαστική έρευνα για την εγκληματική δράση βουλευτών και στελεχών της Χ.Α., έκδηλη είναι η πρόθεση να ελεγχθούν τα πάντα, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι διαδικασίες που να διευκολύνουν τον αποκλεισμό ενός κόμματος δεν προβλέπονται, παρά μόνον εξαιρετικά, από το Σύνταγμά μας.

Στο πλαίσιο των προβληματισμών αυτών ο αντιπρόεδρος του Α.Π. κ. Γεώργιος Χρυσικός, που θα σηκώσει και το βάρος του ελέγχου της νομιμότητας όλων των κομμάτων, απέστειλε έγγραφο προς την εισαγγελέα του Α.Π. κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ζητώντας, πέραν του τυπικού ελέγχου, να τοποθετηθεί η Εισαγγελία για το αν τα κόμματα και βεβαίως η Χ.Α. «έχουν νομίμως συσταθεί». Από πλευράς Εισαγγελίας τον έλεγχο θα διενεργήσει ο έμπειρος εισαγγελέας Ιω. Σακελλάκος και αύριο, Δευτέρα, θα παραδώσει τους φακέλους των κομμάτων στον Αρειο Πάγο για την τελική κρίση συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σακελλάκος θα περιοριστεί στον έλεγχο των τυπικών διαδικασιών και δεν θα προχωρήσει σε πρόταση για το αν τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και η Χ.Α., έχουν νομίμως ή όχι συσταθεί, παραδίδοντας τη σκυτάλη για τα περαιτέρω στους αρεοπαγίτες…

Σχετικά με τις υποψηφιότητες υποδίκων βουλευτών της Χ.Α. στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, πρόβλημα συμμετοχής τους δεν υπάρχει, καθώς η εκλογική νομοθεσία δεν αποκλείει τους υποδίκους παρά μόνον τους καταδικασμένους με αμετάκλητη απόφαση.

Στις ανακρίτριες τέσσερις βουλευτές


Θέμα χρόνου είναι να σταλούν κλήσεις προς απολογία και στους λοιπούς βουλευτές της Χ.Α. για τους οποίους η Βουλή προχώρησε στην άρση ασυλίας τους, ενώ ήδη για τέσσερις βουλευτές η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται τη «βαριά» δικογραφία για την εγκληματική δράση της Χ.Α. έχουν καλέσει για αύριο, Δευτέρα, σε απολογία τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Ν. Μιχαλολιάκου, και τους Μιχάλη Αρβανίτη, Δημήτριο Κουκούτση και Νικόλαο Κούζηλο.Ολοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Με την ίδια κατηγορία θα κληθούν προσεχώς και οι βουλευτές Αντώνιος Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ σε εκκρεμότητα είναι η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει ανεξάρτητος. Οι τέσσερις πρώτοι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία και οι απολογίες τους προσδιορίζονται ενδεχομένως μετά τις ευρωεκλογές. Στο μεταξύ και άλλοι βουλευτές που ήδη είναι υπόδικοι αντιμετωπίζουν πρόσθετες κατηγορίες για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών, μεταξύ των οποίων ο Ηλ. Κασιδιάρης αλλά και ο Ν. Μιχαλολιάκος”.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.