Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Με αντίποινα "σε όλα τα επίπεδα" προειδοποιεί η Μόσχα για την συμφωνία ΕΕ με Γεωργία, Ουκρανία και Μολδαβία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πάρει μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της, εφόσον αυτή επηρεασθεί αρνητικά από την υπογραφή συμφωνιών από την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Μόλδαβία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.


Ως πρώτο μέτρο αναμένεται η αναγνώρηση του κράτους της Υπερνδειστερίας και πιθανότατα η ένταξη της Υπερδνειστερίας στην Ρωσική Ομοσπονδία. Στην περίκλειστη αυτή λωρίδα γης μεταξύ τη Μολδαβίας και της Ουκρανίαε με σχεδόν 100% ρωσόφωνο πληθυσμό, η 14η Στρατιά του ρωσικού Στρατού βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένη από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1992, όταν η περιοχή αποσχίσθηκε από την Μολδαβία.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή είναι ότι γειτνιάζει με επίσης ρωσόφωνους πληθυσμούς στην περιφέρεια της Οδησσού και κατ'αυτό τον τρόπο το τόξο των ρωσόφωνων φτάνει μέχρι την Κριμαία

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν προειδοποίησε επίσης πως οι συμφωνίες οικονομικής σύνδεσης με την ΕΕ θα έχουν “σοβαρές συνέπειες” και υποννόησε όχι μόνο οικονομικές, αλλά και άλλες συνέπειες. Ηδη αποφασίστηκαν περιορισμοί στην εισαγωγή προϊόντων από αυτές τις χώρες.

Π.χ. οι εξαγωγές κρασιού από την Γεωργία στη Ρωσία πλέον σχεδόν σταματούν, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει το σημαντικότερο έσοδο από τις εξαγωγές της.

«Η σύναψη μιας τόσο σοβαρής συμφωνίας επαφίεται ασφαλώς στην κυριαρχία κάθε κράτους«, δήλωσε ο Καράσιν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Οι συνέπειες της συμφωνίας που υπογράφηκε από την Ουκρανία και τον Μόλδοβα θα είναι αναμφίβολα σοβαρές», πρόσθεσε.υποννοώντας οικονομικά μέτρα, αλλά και όχι μόνο: Το ανεξάρτητο κράτος της Υπερδνειστερίας που δεν έχει αναγνωριστεί από τις δυτικές χώρες

Οι συμφωνίες σύνδεσης στην ΕΕ έρχονται την επαύριο τους "παγώματος" ένταξης στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας, Μαυροβουνίου και Βοσνίας και φαίνεται πώς η Δύση επιλέγει μία ηπιότερη προσεγγιση, η οποία όμως δεν εκλαμβάνεται ως τέτοια από την Μ¨οσχα...

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...