Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Η αλήθεια που σου κρύβουν για την πυρηνική βόμβα των 600 δις ευρώ!!!

ΤΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ!
Κι ενώ τα πολυδανεισμένα ΜΜΕ, ετοιμάσθηκαν να κουρέψουν, από μόνοι τους, τα χρέη τους η σκληρή πραγκατικότητα της χρεοκοπημένης Κολομβίας των Βαλκανίων έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Πως θα κουρέψουν τα θαλασσοδάνεια οι τράπεζες, όταν και οι ίδιες είναι σασί;

Μόνο οι εκδότες χρωστάνε πάνω από 2,5 δις στις τράπεζες ενώ κοντά στα 5 δις χρωστάνε οι επιχειρήσεις του τουρισμού.

Μιλάμε για βαρβάτα κανόνια.

Οι τράπεζες, εάν θέλουν να αυτοκτονήσουν, ας διαλέξουν άλλο τρόπο από το να κουρέψουν τα δάνεια των νεόπλουτων επιχειρηματιών πάσης φύσεως.

Αν στα κόκκινα δάνεια των 110 δις προσθέσει κανείς τα 65 δις που χρωστάνε οι πολίτες στην εφορία (φέτος θα ξεπεράσουν τα 70 δις) και τα 16 δις στα ταμεία μάνι μάνι φθάνουμε τα 200 δις!!!

Αν υπολογίσουμε χωριστά το χρέος των 370 δις ευρώ του ελληνικού κράτους μιλάμε για 600 δις ευρώ χρέη!!!

Στο μεταξυ στην κοινωνία διογκώνεται ένα σιωπηλό αυθόρμητο κίνημα, το Κίνημα Δεν Εχω Να Πληρώσω!

Αν προσθέσουμε και το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος της Κολομβίας των Βαλκανίων ο κάθε πολίτης πρέπει να διαλέξει την σωστή συμμορία στην οποία θα ενταχθεί, ώστε να έχει κάποια τύχη να τη βγάλει καθαρή ο ίδιος και η οικογένειά του!

Οσο αφορά τα παραμύθια για το κούρεμα των κόκκινων δανείων διαβάστε τι γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr  και θα καταλάβετε τι μας περιμένει!

Οι χθεσινέςαποφάσεις του Συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος, πέραν των ανακοινώσεων που έγιναν από τους συναρμόδιους υπουργούς, δημιούργησαν κάποιες λαθεμένες... προσδοκίες για το πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων.

Η πρώτη εξ αυτών, ίσως και η σημαντικότερη έχει να κάνει με το “χρόνο” που θα αρχίσει να τρέχει η υλοποίηση των όποιων αποφάσεων.

Και εδώ το κυριότερο και πλέον καθοριστικό στοιχείο, δεν είναι τόσο το πόρισμα της μελέτης που θα πρέπει να είναι έτοιμη στα μέσα Αυγούστου όπως ανακοινώθηκε χθες, όσο ένα άλλο “πόρισμα” -για το οποίο δεν αναφέρθηκε ούτε λέξη χθες- αυτό που θα είναι έτοιμο στα τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη: το πόρισμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που θα προκύψουν από το stress test της ΕΚΤ/EBA.

Όπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ ο παρονομαστής που θα κρίνει το πως θα "τρέξει" το μοντέλο ρύθμισης των “κόκκινων δανείων” έχει να κάνει πρώτα απ΄ όλα με τις αντοχές των τραπεζών όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση των stress test.

Χθες την ίδια στιγμή που το Συμβούλιο για το ιδιωτικό χρέος συνεδρίαζε για να “αποφασίσει”, η τρόικα πραγματοποιούσε ήδη τις πρώτες επαφές με τις τράπεζες για να αποκτήσει σαφή εικόνα για το πως βλέπουν την κατάσταση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Από την πλευρά των τραπεζών έγινε φανερό ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου οι “ρυθμίσεις”, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της μελέτης του Αυγούστου δεν μπορούν να προχωρήσουν αν προηγουμένως δεν ξέρουν τι επιπλέον κεφάλαια θα χρειασθούν και κυρίως από που θα πάρουν...

Η δεύτερη αμφίβολη προσδοκία που δημιουργήθηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις, συνδέεται με το γεγονός ότι η ρύθμιση - πακέτο για το ιδιωτικό χρέος που προβλέπεται από τις χθεσινές αποφάσεις, προϋποθέτει ότι πριν αρχίσει αυτή να τρέχει θα πρέπει:

* να έχει λυθεί ο γόρδιος δεσμός μεταξύ Υπ. Εργασίας και τρόικα, που έχει να κάνει με τις αλλαγές στις ρυθμίσεις ανεξόφλητων υποχρεώσεων των ασφαλισμένων προς τα ταμεία, όπως επίσης και

* των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογούμενων προς την εφορία.

Με άλλα λόγια, πως θα τρέξουν οι ρυθμίσεις με τα πάνω από 65 δισ. ευρώ χρέη προς τις εφορίες και τα πάνω από 16 δισ. ευρώ χρέη προς τα Ταμεία.

Η τρόικα στις πρώτες της συναντήσεις με το ΥΠΟΙΚ αλλά και το Υπ. Εργασίας εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική στην επέκταση του χρόνου και των δόσεων στις υπό εξέταση ρυθμίσεις.

Πέραν αυτού η λύση της ρύθμισης “πακέτο” του Συμβουλίου που έχει αναμφίβολα  μία πολύ ρεαλιστική βάση, θέτει ένα βασικό ερώτημα που ούτε καν έχει αρχίσει να συζητείται μεταξύ των ενδιαφερόμενων: ποιά θα είναι η σειρά με την οποία θα κατανέμονται τα έσοδα από την ρύθμιση των “κόκκινων” υποχρεώσεων; Ποιός θα παίρνει πρώτος ή τα περισσότερα από την τελική ρύθμιση, οι τράπεζες, οι εφορίες ή τα Ταμεία;

Λίγο πολύ πάντως όπως αναφέρεται στις συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της ΤτΕ, η οποία ούτως ή άλλως εμπλέκεται στην σχετική διαδικασία, ο χρόνος που θα τρέξουν οι ρυθμίσεις πακέτο προϋποθέτει να έχει κλείσει με την τρόικα το νέο ασφαλιστικό, τα stress test των τραπεζών και το πρόβλημα του “δημοσιονομικού κενού” του προϋπολογισμού του 2015.

Και για να έχουν κλείσει αυτά θα χρειασθεί να περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.


Τότε θα ξέρουμε το τί και πώς θα γίνει με τα “κόκκινα δάνεια” και τις “ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις”, όχι νωρίτερα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...