Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Παροξυσμός Γκρουέφσκι

Την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στην Αμφίπολη και στα μυστικά της πραγματικής ιστορίας, στη γειτονική ΠΓΔΜ πραγματοποιείται το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Σκόπια 2014».
 Με έμπνευση από την κλασική αρχαιότητα και τη Μακεδονία, στην πρωτεύουσα των Σκοπίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα
φαραωνικό σχέδιο κατασκευής 20 «μεγαλοπρεπών» κτηρίων, που περιλαμβάνει μουσεία, θέατρα, μέγαρα μουσικής, ξενοδοχεία, γραφεία, 40 μνημεία και πολλά… αγάλματα, με στόχο να τονωθεί το αίσθημα υπερηφάνειας των Σλαβομακεδόνων για το… ένδοξο παρελθόν τους. Έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός τους τουλάχιστον, ο Νικολά Γκρουέφσκι, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την άμεμπτη στάση του σχετικά όχι μόνο με το ζήτημα της ονομασίας της χώρας του και της διένεξης με την Ελλάδα, αλλά και της ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της «ταυτότητας» του λαού του.


Μπρούντζινα και μαρμάρινα αγάλματα υψώνονται παντού, καθώς και μια αψίδα θριάμβου, αλλά και «ηρώο» για τους πεσόντες «Μακεδόνες»… Επιτομή όλων αυτών -τι άλλο;-, το άγαλμα ύψους 22 μέτρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αναδύεται από ένα σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Και του Φιλίππου φυσικά, ακριβώς απέναντι, στις όχθες του Βαρδάρη.

Το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» ανακοινώθηκε το 2010 και έγινε δεκτό με καχυποψία και αντιδράσεις, οι οποίες συνίστανται τόσο στην υπερβολή (αλλά και στο «δικαίωμα» χρήσης αυτών των ιστορικών μορφών) του έργου όσο και στο τεράστιο κόστος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έργα μπορεί να κοστίσουν ακόμη και ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προϋπολογισμός τεράστιος για μια χώρα λίγων εκατομμυρίων με προβληματική οικονομία και άλλες, πιο επείγουσες ανάγκες, όπως λένε οι φωνές από το εσωτερικό…Έως τον Απρίλιο τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί έφθαναν τα 208 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται όμως το κόστος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο.

Η αντιπολίτευση του κυβερνώντος VMRO κάνει λόγο για «αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα», ενώ ήπιες φωνές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει στην περαιτέρω πόλωση των σχέσεων με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια της χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.


Οι 'μακεδονικές γαλέρες', η πιο πρόσφατη προσθήκη


Πεδίο προβληματισμού αποτελεί επίσης η αδιαφάνεια της ανάθεσης αυτών των έργων σε συγκεκριμένες εταιρείες αλλά και η εξεύρεση των πόρων για την περαιτέρω χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «έχει ξοδέψει τεράστια ποσά για να μετατρέψει την πρωτεύουσα, τα Σκόπια, σε έναν νεο-μπαρόκ αρχιτεκτονικό εφιάλτη», αναφέρει σχετικά το γερμανικό περιοδικό «Spiegel»...


Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...