Ηλιακόπουλος Ηλίας. Να σβηστούν τα υβριστικά συνθήματα στους τοίχους της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ .Τι κάνει ..... η δημοτική αρχή ;;;;ηχητικό

ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΜΙΑΣ ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 
Ηλιακόπουλος Ηλίας: ''Δεν πρέπει να ανεχόμαστε υβριστικά και συκοφαντικά συνθήματα σε δημόσια κτίρια'' ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ  Η ΠΌΛΗ ΕΝΑ ΛΕΚΤΙΚΌ ΧΟΙΡΟΣΤΆΣΙΟ 
ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΕΝΟΧΗ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ
ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΜΙΑΣ ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ………
Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο , Δρ. Ν, Δικηγόρο


Αυτό που ζω και ζούμε τον τελευταίο καιρό με την ασύδοτη αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους διαφόρων δημοσίων κτιρίων της πόλης μας, ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και μεγαλοθυμίας, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά για το πόσο πραγματικά θέλουμε την πόλη μας κόσμημα ή να την αφήσουμε να αναδύει όψη ολίγον κατ’ ολίγον λεκτικού χοιροστασίου.
Ο κάθε πολίτης έχει αξίωση να προστατεύει η πολιτεία με τα εντεταλμένα όργανά της (κεντρικά ή της τοπικής αυτοδιοίκησης) τα ατομικά συνταγματικά του δικαιώματα. Μεταξύ άλλων είναι αδιαμφισβήτητο ότι καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφ’ όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη ( αρθ 5 του Συνταγμ)
Έχει το δικαίωμα της ανάπτυξης της προσωπικότητας του αλλά και να εκφράζεται προφορικά και γραπτά δια του τύπου, διαδίδοντας τους στοχασμούς του, όχι όμως με τον τρόπο της αναγραφής αισχρών υβριστικών και απειλητικών συνθημάτων στους τοίχους δημοσίων κτιρίων. Εξ άλλου η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για κρατική ιδιοκτησία για την οποίαν οι εντεταλμένες αρχές έχουν περισσή ευθύνη προστασίας τους! (αρθ 17 Συντ)
Το πλέγμα αυτό των συνταγματικών διατάξεων δημιουργεί ταυτόχρονη υποχρέωση στα κρατικά όργανα για διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη που απορρέουν από αυτές.
Βλέποντας λοιπόν την πόλη μας να έχει μετατραπεί σε κεντρικά σημεία της και μάλιστα σε δημόσια κτίρια (γραμματεία δημοκρίτειου πανεπιστημίου- πάρκο ανεξαρτησίας κλπ) σε έναν απέραντο καραγκιοζομπερντέ που προσβάλλει την αισθητική και θίγει βάναυσα το πολιτιστικό επίπεδο των πολιτών , απευθύνθηκα στην Δημοτική αρχή της πόλης μας, αλλά και στην Αστυνομική διεύθυνση Αλεξ/πολης, ζητώντας να παρέμβουν αρμοδίως για την εξάλειψη του φαινομένου.
Γιατί δεν μπορεί στο πάρκο ανεξαρτησίας όπισθεν του τοίχου του Ειρηνοδικείου Αλεξ/πολης, τα μικρά παιδάκια του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού να χτίζουν τα μικρά όνειρα τους με ένα τουβλάκι που βάζει το καθένα από αυτά και με το όνομα του γραμμένο καλαίσθητα μέσα σε αυτά, να έρχονται όμως στην συνέχεια οι γνωστοί- άγνωστοι και με στυλ «γκράφιτι» να τα ισοπεδώνουν και να σβήνουν όλα αυτά στο πνεύμα της δήθεν αντιφασιστικής τους καμπάνιας…….
Γιατί διερωτώμαι ποιοι είναι τελικά οι φασίστες; Αυτοί που επιβάλλουν με το έτσι θέλω την άποψη του ή αυτοί που ανέχονται…..
Ή μήπως μπορεί να αντιλέξει κανείς για το φαινόμενο της κάλυψης σχεδόν όλων των ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας, που και επικίνδυνο είναι για τους οδηγούς αλλά και αντιαισθητικό συνάμα;! Και μάλιστα με προβλεπόμενες ποινές μέχρι και ένα έτος!
Το κείμενο που απηύθυνα προς τις αρμόδιες αρχές με αίτηση μου, δίχως να αναφέρομαι ειδικά και συγκεκριμένα στα απαξιωτικά αυτά συνθήματα, -ο καθένας άλλωστε μπορεί να τα διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια- είναι το ακόλουθο:


ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΙΤΗΣΗ
Του Ηλία Ηλιακόπουλου του Νικολάου, Δικηγόρου, κατοίκου Αλεξ/πολης, Λ. Δημοκρατίας 270
Κοινοποίηση: Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξ/πολης


Ως ενεργός πολίτης θέλω να επισημάνω τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα ρύπανσης κεντρικών κτιρίων της πόλης μας και μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών είναι προορισμένα να εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς.
Η αναγραφή αισχρών υβριστικών και απειλητικών συνθημάτων στους τοίχους κεντρικών κτιρίων όπως αυτό της γραμματείας της ιατρικής σχολής, επί των οδών Ι. Καβύρη και Βενιζέλου γωνία, υποβιβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο της πόλεως και δημιουργούν μια πολύ άσχημη εικόνα για την πόλη μας.
Το φαινόμενο ενδημεί όχι μόνον στην δική μας αλλά και σε άλλες πόλεις πλην όμως στην πόλη μας τον τελευταίο καιρό έχει γίνει οξύτατο.
Πέραν της ποινικής διάστασης του όλου ζητήματος, καθότι όπως γνωρίζετε η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη ρύπανση των τοίχων σε κτίρια της πόλης στοιχειοθετεί το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (381 ΠΚ) και μάλιστα το αδίκημα αποτελεί διακεκριμένη φθορά αν το αντικείμενο της πράξης είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος (382 ΠΚ), είναι και ζήτημα που φανερώνει έλλειψη σεβασμού, κουλτούρας, καλλιέργειας και πολιτισμού , σ’ ότι χαρακτηρίζεται δημόσιο, σ’ ότι θεωρείται κοινό συμφέρον.
Είναι επιβεβλημένο λοιπόν ο Δήμος Αλεξ/πολης να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία καθαρισμού των τοίχων στα κεντρικά σημεία της πόλης!
Εφ’ όσον θέλουμε να αποκτήσει η πόλη μας ιδιαίτερη αισθητική, τόσο στους δρόμους (άναρχο παρκινγκ από μηχανάκια) όσο και στα πεζοδρόμια (με άνοιγμα αυτών, από τα καθιστικά και τις ζαρντινιέρες των διαφόρων μπαρ) δεν έχουμε παρά να είμεθα ευαίσθητοι και στον καθαρισμό της πόλεως από υβριστικά συνθήματα και βωμολοχίες , που δεν τιμούν ούτε την δημοτική αρχή, ούτε τους πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Η συνεχιζόμενη ανοχή σε τέτοιου είδους συνθήματα- για του λόγου το αληθές επισυνάπτω φωτογραφίες- μόνον ως σημείο έλλειψης πολιτισμού και ευαισθησίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί.
Η ασυδοσία καταστροφής κτιρίων στα διάφορα πάρκα και στις πλατείες της πόλης, αλλά και η αναγραφή εμετικών συνθημάτων σε κεντρικά κτίρια της πόλης (γραμματεία ιατρικής- στους τοίχους όπισθεν Ειρηνοδικείου Αλεξ/πολης) αλλά και αλλού διάσπαρτα εντός της πόλης, Σας δημιουργούν την άμεση υποχρέωση να καθαρισθούν οι τοίχοι αλλά να συλληφθούν κάποτε οι ασύδοτοι που δρουν στο όνομα ενός σύγχρονου τεντιμποϊσμού , εμφανίζοντας τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά, οδηγούμενοι να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Άλλωστε κι άλλοι Δήμοι της χώρας (Τρίπολη- Δήμος Πολεμιδίων) εφάρμοσαν μια σειρά μέτρων και αποφάσεων για την εξάλειψη του αντικοινωνικού αυτού φαινομένου, πρέπει λοιπόν η Δημοτική αρχή να λάβει άμεσα και τάχιστα τα πιο κάτω μέτρα.
Να συστήσει ομάδες παρακολούθησης που θα έχουν την εποπτεία συνολικά παρακολούθησης και καθαριότητας της πόλης. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε κάποιους ασυνείδητους να γράφουν και να υβρίζουν χυδαία με αναγραφή αισχρών λέξεων στους τοίχους, όταν μάλιστα τα κεντρικά σημεία της πόλης έχουν κόσμο συνεχώς (πιάτσα ΤΑΞΙ) που μπορεί να τους εντοπίσει.
Τι εικόνα δίνουμε στους επισκέπτες, στα μικρά παιδιά, ποιο παράδειγμα προς μίμησιν;;!!
Να επιμεληθεί η Δημοτική αρχή με συνεργεία καθαρισμού άμεσης δράσης, να σβήσουν όλα αυτά τα υβριστικά συνθήματα στους τοίχους το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι πέραν της εβδομάδος από την λήψη της παρούσης.
Να φέρει η Δημοτική αρχή το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων επ’ αυτού. Να γίνει καμπάνια και να κληθούν οι δημότες σε μια συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να εντοπισθούν οι δράστες με την έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά- αν και πιστεύω πως είναι γνωστοί συγκεκριμένου χώρου- και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.
Να καθιερώσει η Δημοτική αρχή τον θεσμό του «παρατηρητή της γειτονιάς». Εφ’ όσον ως Δημοτική αρχή πρεσβεύετε τον πολιτισμό και την ευταξία, καλείσθε να πάρετε θέση άμεσα στην μάστιγα αυτή και να μην αδιαφορήσετε με το πρόσχημα ότι πρόκειται για ανηλίκους- εφήβους που δεν ξέρουν τι κάνουν.
Δεν μπορεί να γίνουμε μια αδιάφορη εγωκεντρική κοινωνία και γι’ αυτό καλείσθε να λάβετε άμεσα θέση στο πρόβλημα.
Με δεδομένο ότι θα φέρετε το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αιτούμαι την πρόσκληση μου σε αυτό και την άμεση ενημέρωση μου για τα πεπραγμένα Σας. Κι αυτό γιατί οι δρόμοι μας πρέπει να έχουν την πραγματική τους ιστορία….
Συνημμένα : 2 φωτογραφίες     
μόνο στον αποδέκτη
Αλεξ/πολη 23-9-2014
Ο Αιτών
Η ανωτέρω αίτηση πρωτοκολλήθηκε τόσο στην Δημοτική αρχή, όσο και στην Αστυνομική διεύθυνση και πιστεύω πως θα αποτελέσει εφαλτήριο να βγούμε ως πολίτες από τον εφησυχασμό μας και να απαιτήσουμε τα αυτονόητα, γύρω από την εξάλειψη της ρύπανσης των κτιρίων της πόλης. Γιατί ο πολίτης πρέπει να είναι πάντοτε ενεργός και ασυμβίβαστος με τα κακώς κείμενα. Αλλιώς καταντά «ιδιώτης» λέξη που δεν ηχεί ωραία στις σκεπτόμενες κοινωνίες!






Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.