Νέα μέτρα εναντίον των ασφαλισμένων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Καθόλου, μα καθόλου, πειστική δεν είναι η «διαβεβαίωση» του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι «η ταμειακή ισορροπία των ταμείων είναι απόλυτα διασφαλισμένη», όπως, επίσης, καθόλου πειστικά δεν είναι και τα όσα ανέφερε στην συνέχεια, ότι δηλαδή «δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας, δεν θα βάλουμε καμία νέα εισφορά για το ασφαλιστικό σύστημα». Η ουσία στο όλο σκηνικό βρίσκεται στο γνωστό παιγνίδι των «διαρροών» που κατά καιρούς παίζουν διάφοροι υπουργοί και ο Βρούτσης δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Γίνονται, λοιπόν, συνεχείς διαρροές για αύξηση των ορίων ηλικίας, ο υπουργός τις διαψεύδει επανειλημμένως και όποτε χρειαστεί το παιχνίδι αυτό επαναλαμβάνεται. Σκοπός του Σαμαρά και του επιτελείου του είναι να ανοίξουν την ατζέντα του νέου ασφαλιστικού, να καθορίσουν τις θεματικές της πολιτικής απέναντι στους ασφαλισμένους και να προετοιμάσουν σιγά-σιγά ένα κλίμα αποδοχής της όλης κατάστασης.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση με τα έργα και τις ημέρες της κατορθώνει να αυξάνει από την μια μεριά την ανεργία και από την άλλη την μαύρη εργασία, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα ως προπαγανδιστικό όπλο το ότι πρέπει να γίνουν «μεταρρυθμίσεις», «απαραίτητες αλλαγές», «συμπληρωματικά μέτρα» κλπ, γιατί αλλιώς δεν θα είναι δυνατόν να πληρωθούν πλέον οι συντάξεις. Με δεδομένο ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια (2010) ψηφίστηκαν οι νόμοι Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου, που -όπως με θράσος υποστήριζαν οι εμπνευστές τους και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια- θα έλυναν «δια παντός» το πρόβλημα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ολοφάνερο ότι στον ορίζοντα φαίνονται τα σύννεφα που προμηνύουν βροχή νέων αντιασφαλιστικών μέτρων.
Ανεξάρτητα από τον χρόνο εφαρμογής οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και προφανέστατες γύρω (και) από το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα πετσοκοπούν και πάλι, με μια ακόμη αντιασφαλιστική ανατροπή που βρίσκεται προ των πυλών. Και μην περιμένει κανείς ότι το κράτος θα ανοίξει τα ταμεία του για να στηρίξει την Κοινωνική Ασφάλιση.
Τα χρήματα δίνονται  για να «ρεφάρονται» οι ζημιές από τα χρέη των «νταβατζήδων» των ΜΜΕ, ως ενέσεις σε έργα με πολλαπλάσιο κόστος από το αρχικό (προς όφελος ορισμένων), σε κέντρα περίθαλψης λαθρομεταναστών, όχι όμως σ’ όσους εργάστηκαν μια ολόκληρη ζωή για να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και ένα ανάλογο επίπεδο διαβίωσης.

Γιώργος Μάστορας

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.