Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Παγίδα για τους φορολογούμενους τα τεκμήρια διαβίωσης

Πώς αποκλείονται από τις εκπτώσεις του φόρου πολίτες με χαμηλά εισοδήματα
“Παραθυράκια” για να βάλουν ξανά οι φορολογούμενοι βαθιά το χέρι στην τσέπη φαίνεται πως έχει και η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.
Ο τρόπος με τον οποίο “σχεδιάσθηκαν” οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά αποκλείουν δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους και για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο.
Το κριτήριο του τεκμαρτού εισοδήματος δίνει τη “χαριστική βολή” σε φορολογουμένους που είναι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ, αλλά το 2014 δεν είχαν εισόδημα ούτε ένα ευρώ.

Για παράδειγμα, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δηλώσει πραγματικό εισόδημα στο Ε1 του 2014 αλλά φορολογήθηκαν βάσει τεκμαρτού, “κόβονται” από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ λόγω τεκμαρτού εισοδήματος.
Σύμφωνα με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (φτωχούς, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους κ.λπ.) είναι το μεγαλύτερο μεταξύ του συνολικού πραγματικού εισοδήματος και του τεκμαρτού, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με ένα παιδί και ετήσιο συνολικό εισόδημα 7.000 ευρώ που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αξίας 90.000 ευρώ και ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών επταετίας θα εξαιρεθεί από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό διότι, αν και το συνολικό εισόδημα τους είναι 7.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 ευρώ μικρότερο του εισοδηματικού ορίου των 11.000 ευρώ που ισχύει για την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ, εμφανίζουν τεκμαρτό εισόδημα 11.200 ευρώ. Έτσι, θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως στο υπουργείο Οικονομικών νομοθετούν κοιτώντας μόνο αριθμούς και χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...