Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

Eιναι βέβαιο πλέον !! Δύο φορές-τουλάχιστον-έχει συληθεί ο τάφος - Οι Καρυάτιδες όμως πιο σημαντικές από τον χρυσό...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ
Δύο -τουλάχιστον - και όχι μία φορά έχει συληθεί ο τάφος στην Αμφίπολη, από τυμβωρύχους, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ομάδα των αρχαιολόγων που υπό την Κ.Περιστέρη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο ταφικό μνημείο.


Τα στοιχεία δέιχνουν ότι την πρώτη φορά αφαιρέθηκαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα και την δεύτερη φορά ο τάφος υπέστη τις καταστροφές που αντικρύζουν (σπασμένα χέρια και πρόσωπα καρυάτιδων κλπ), προφανώς από την εκδικητική μανία τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο τάφος δεν φαίνεται να έχει συληθεί στη νεότερη εποχή, αλλά όπως το defencenet.gr από την αρχή της ανακάλυψης είχε μεταδώσει, όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν σύληση του τάφου κάπου μεταξύ του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ.

Ηταν πολύ δύσκολο να μην έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος εκείνη την εποχή, αφού το μνημείο ξεχώριζε από ... χιλιόμετρα και η ανομία που επικρατούσε στον ελληνικό χώρο αι ειδικά στην Μακεδονία εκείνη την εποχή είχε τέτοια αποτελέσματα, όπως συνέβη και με εκατοντάδες άλλους τάφους.

Πάντως η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων έχει ακόμα μεγαλύτερη εθνικήw σημασία ακόμα από το αν βρίσκονταν όλος ο θησαυρός του νεκρού: Είναι η πρώτη φορά που Καρυάτιδες βρίσκονται σε μακεδονικό τάφο και μάλιστα τέτοιας σημασίας!

Οι Καρυάτιδες δεν είναι τυχαία αγάλματα. Κατ'αρχήν η ονομασία τους προέρχεται από τις αρχαίες Καρυές έξω από την Σπάρτη. Ειναι ιωνικού ρυθμού τεχνοτροπία υποστήλωσης (οι Δωριείς χρησιμοποιούσαν τους Ατλαντες) και η ύπαρξή τους στο τάφο βεβαιώνει το ενιαίο και αδιαίρετο του αρχαίου Eλληνισμού από το Ταίναρο μέχρι την σημερινή ελληνική Μακεδονία.

Οταν σε ταφικό μνημείο τέτοιας σημασίας τοποθετούν ως προστάτιδες Καρυάτιδες, τότε αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν τόσο Ελληνες όσο και οι αρχαίοι Αθηναίοι...

Δεν είναι βέβαια η μοναδική απόδειξη, αλλά είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο του, πληθυσμιακά ενιαίου, Ελληνισμού της εποχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...