ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΣΚΥΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Ο ΡΑΓΙΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ- ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: EΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ Ν.Δ- ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ; (ΒΙΝΤΕΟ) ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξινά του βγήκανε τα γενέθλια για τα σαράντα χρόνια της Ν.Δ του Αντώνη Σαμαρά, αφού η Μέρκελ τον άφησε με άδεια χέρια.
 Μόνος και έρημος βρέθηκε στη σημερινή συνάντηση με τη Μέρκελ στο Βερολίνο ο Αντ. Σαμαράς, καθώς το “εσωτερικό μέτωπο” έχει καταρρεύσει και η καγκελαρία φρόντισε χθες να διαμηνύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αναμένει βοήθεια όσον αφορά τα κρίσιμα θέματα του χρέους, του προγράμματος (μέτρων) κ.ά. Το ότι δεν περιμέναμε “δώρα” από το Βερολίνο συνάγεται και από το γεγονός,σύμφωνα με το left., ότι ο πρωθυπουργός δεν συνοδεύτηκε από τον υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ενώ στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε ούτε ο Β. Σόιμπλε. «Μόνο διαπραγματευτικό χαρτί του Σαμαρά, η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση.


Ο Σαμαράς ζητεί από τη Μέρκελ τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, παρουσιάζοντας ως παράταση του προγράμματος τη συνέχιση του Μνημονίου και ελπίζει να πάρει ως “δώρο” τη μετάθεση για μετά τις εκλογές των νέων επώδυνων μέτρων για το ασφαλιστικό, τις απολύσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το ζήτημα του χρέους βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών, ωστόσο, αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε διμερές επίπεδο.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ: «Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σε διμερές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Νόρμπερτ Μπάρτλε δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ρύθμισης. «Είναι σχεδόν πλέον αδύνατον να μειώσουμε κι άλλο τους τόκους ή να επιμηκύνουμε τη διάρκεια εξόφλησης». Το επίσημο Βερολίνο τονίζει ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί η τρόικα προτού ολοκληρωθεί η αποστολή της.

Όσο για το ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεχνογνωσία που αυτό παρέχει. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η καγκελάριος θα ακούσει προσεκτικά τον συνομιλητή της, «αλλά για παραχωρήσεις, δεν θέλει να ακούσει ούτε κουβέντα».

«Ως ικέτης κατευθύνεται ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ προσβλέποντας στην επιείκειά της. Απομονωμένος πολιτικά προστρέχει στο τελευταίο του αποκούμπι, αφού προηγουμένως έχει καταστήσει σαφές μέσω του Υπουργού Οικονομικών πως η μεν διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή, η δε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής συνιστά αμαρτία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «μόνο διαπραγματευτικό χαρτί του Σαμαρά, είναι η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ποιο «δώρο» περιμένει ο Σαμαράς – Καμιά διαπραγμάτευση για το χρέος

Ενώ η κυβέρνηση δεν σταματά να προαναγγέλλει το «τέλος του Μνημονίου», στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης διαμηνύουν ότι δεν θα τεθεί θέμα παροχών στη συνάντηση του Σαμαρά με τη Μέρκελ σήμερα. Ο πρωθυπουργός ελπίζει να πάρει ως “δώρο” τη μετάθεση για μετά τις εκλογές των νέων επώδυνων μέτρων για το ασφαλιστικό, τις απολύσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, θέλοντας να κερδίσει χρόνο για την παραμονή του στην εξουσία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, προλειαίνει το έδαφος, δηλώνοντας στο «Βήμα της Κυριακής» ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ στην ίδια γραμμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο και προαναγγέλλει ολοκληρωμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, μιλώντας στη Real News. «Δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους», ξεκαθαρίζει τέλος, με δηλώσεις του στη Real News ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Χωρίς καμία δέσμευση της Γερμανίδας Καγκελαρίου – εν μέσω φιλοφρονήσεων και ευχολογίων – εγκατέλειψε το Βερολίνο ο Α. Σαμαράς. Η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο χρέος, ενώ ο πρωθυπουργός όχι μόνο δε φαίνεται – όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του – να πήρε κάτι από όσα προσδοκούσε, αλλά επανέλαβε και τη δέσμευσή του να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του μνημονίου.

Για πρώτη φορά, πάντως, ο Α. Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί “βελούδινου διαζυγίου” με το Ταμείο.

Παρέπεμψε, δε, τη συζήτηση για το χρέος μετά την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας αλλά και τα αποτελέσματα των Stress Test των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα, ενώ προανήγγειλε,σύμφωνα με το avgi.gr, συνέχιση της λιτότητας λέγοντας “«γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε”.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, απέφυγε επιμελώς τα καυτά ζητήματα, και περιορίστηκε στα “θετικά μηνύματα” από τον τουρισμό, στη γερμανική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω δανείων, και στη συνεργασία – μέσω task force – στον τομέα της Υγείας.

Αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα τη Γερμανίδα Καγκελλάριο, ο Α. Σαμαράς επανέλαβε την κυβερνητική αφήγηση του success story, που προσκρούει μόνο στην “υπερβολικά υψηλή ανεργία”, υποστηρίζοντας όμως, ότι αυτή “μειώνεται πλέον σταθερά”.

ΣΥΡΙΖΑ: Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα

“Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα. Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από την σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα. Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει. ”

Οι δυο αμήχανες στιγμές για Σαμαρά και Μέρκελ

Ήταν δυο οι στιγμές που ανάγκασαν τους… πάντες στην αίθουσα της καγκελαρίας όπου έδιναν συνέντευξη Τύπου ο Αντώνης Σαμαράς και η Άνγκελα Μέρκελ να… «παγώσουν», κυρίως εξαιτίας της αμηχανίας των δυο ηγετών.

Η πρώτη όταν μια δημοσιογράφος ρώτησε τόσο τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και την Γερμανίδα καγκελάριο αν προτίθεται να «τραβήξουν τ’ αυτί της Γαλλίας» που έχει… ξεφύγει δημοσιονομικά.

«Απευθύνω την ερώτηση και στους δυο» είπε η δημοσιογράφος, με τον Αντώνη Σαμαρά περνά κάποια λεπτά αμηχανίας, την Μέρκελ να παρεβαίνει για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση αστειευόμενη και τελικά να λέει: “Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «παν μέτρον άριστον», δεν ξέρω πως θα το μεταφράσετε αυτό”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΜΗΧΑΝΗ ΣΤΙΓΜΗ Νο1




Η δεύτερη αμήχανη στιγμή ήρθε στην τελευταία ερώτηση, όταν δημοσιογράφος κατηγόρησε, εμμέσως, τον Έλληνα πρωθυπουργό πως με τη στάση της η Ελλάδα μπλοκάρει τη λύση του ονόματος της ΠΓΔΜ (την οποία φυσικά αποκάλεσε Μακεδονία), ενώ ρώτησε και τους δυο αν συζήτησαν το Σκοπιανό ζήτημα.

Τότε ήταν που για δευτερόλεπτα η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε… υπηκοότητα και από Γερμανίδα έγινε… Τούρκος. Ο εκνευρισμός της ήταν εμφανής, γύρισε κοίταξε προς τα αριστερά της (προφανώς τους συνεργάτες της) και μετά τον Αντώνη Σαμαρά, αιφνιδιασμένη.

«Δεν συζητήσαμε καθόλου το θέμα αυτό», είπε. «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο», ήταν και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΜΗΧΑΝΗ ΣΤΙΓΜΗ Νο2

πηγη

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.