Με F-22 από τα HAE και B-1B κτύπησαν στη Συρία οι ΗΠΑ - Το «βάπτισμα του πυρός» για το stealth μαχητικό

ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ
Την πρώτη τους πολεμική αποστολή πραγματοποίησε το αμερικανικό stealth μαχητικό βομβαρδίζοντας στόχους στη Συρία. Την αποκάλυψη έκανε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal  επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου.
 Δεν έγινε γνωστό από πού απογειώθηκαν τα αμερικανικά stealth μαχητικά αλλά το πλέον πιθανότερο είναι από την μεγάλη βάση που διαθέτουν οι ΗΠΑ  στην Al Dafra στα  ΗΑΕ, την οποία χρησιμοποιούν τακτικά τα Raptor σε μετασταθμεύσεις τους στη Μέση Ανατολή.


 Το F-22 μπορεί να; Μεταφέρει είτε δύο κατευθυνόμενες βόμβες των 1000 λιβρών JDAM είτε 8 μικρής διαμέτρου GBU-39 των 250 λιβρών. Οι τελευταίες χρησιμοποιούνται σε περιπτύσσεις παρουσίας κοντά στην περιοχή του στόχου φίλιων δυνάμεων για τον περιορισμό των παράπλευρων απωλειών.

Όπως επισημαίνεται τα σχέδια για τους βομβαρδισμούς αυτούς ήταν ήδη έτοιμα από το 2013, καθώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά με τα οποία οι ΗΠΑ θα κτυπούσαν το καθεστώς Άσσαντ εάν τελικά προκρίνονταν οι βομβαρδισμοί που επεδίωκε ο Λευκός Οίκος με αφορμή την ισλαμική προβοκάτσια με τα χημικά.

Έτσι επομένως όπως θα κτυπούσαν το συριακό καθεστώς τώρα οι ΗΠΑ κτύπησαν στόχους στη Συρία π οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στην ISIS και στο μέτωπο της al-Nusra. Εκτός όμως από F-22 η αμερικανική Αεροπορία χρησιμοποίησε και αριθμό βομβαρδιστικών B-1B Lancer.

Τα αεροσκάφη εκτιμάται ότι απογειώθηκαν από την μητρική τους βάση Ellsworth στη Ν. Ντακότα και ύστερα από πτήση 14 περίπου ωρών  βομβάρδισαν στόχους στη Συρία. Η επιστροφή των αεροσκαφών στις ΗΠΑ έγινε μέσω ενδιάμεσου σταθμού αφού πρώτα ανεφοδιάστηκαν.

Η ίδια ακριβώς τακτική είχε εφαρμοστεί και στις 27 Μαρτίου του 2011 όταν τα αεροσκάφη είχαν βομβαρδίσει στόχους στη Λιβύη και τότε ήταν η πρώτη φορά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις απογειούμενα  από το έδαφος των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν  αυτά ήταν 47 βλήματα cruise Tomahawk από τα αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων USS Arleigh Burke καΙ uss Philipine (με το ένα εξ αυτών να βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και το άλλο βόρεια του περσικού Κόλπου, μαχητικά αεροσκάφη F-15E, F-16CJ (σε καθήκοντα SEAD για την επιτήρηση της συριακής Αεράμυνας)  , F/A-18E/F και AV-8B των Πεζοναυτών. Ακόμη έγινε γνωστό ότι στους βομβαρδισμούς μετείχαν και UAV.

Προβληματισμό βέβαια προκαλεί το γεγονός η χρησιμοποίηση μιας τόσο μεγάλης δύναμης για την προσβολή 20 όλων και όλων και όλων στόχων της ISIS ενώ ο αριθμός των νεκρών ισλαμιστών δεν έχει επιβεβαιωθεί. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο 20 νεκρούς και άλλες για 70, εκ των οποίων οκτώ πολίτες τρία παιδιά και μια γυναίκα.

Όπως φαίνεται οι αμερικανικές δυνάμεις κτύπησαν και την παραφυάδα της al-Qaeda στην Συρία την οργάνωση της al-Nusra σκοτώνοντας 50 ένοπλους αλλά πάλι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μάλιστα το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε πως κτυπήθηκαν κέντρα ελέγχου και επικοινωνιών αλλά και αποθήκες. Η επιβίωση πάντως της ISIS οφείλεται στο ιδιαίτερα ευέλικτο «σχήμα» της και στον επίσης ευέλικτο τρόπο που κινείται επιχειρησιακά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η αποφυγή ύπαρξης μεγάλων εγκαταστάσεων, όπως τα περίφημα «κέντρα διοίκησης και ελέγχου» που επικαλείται η USAF.


Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στο έδαφος της Συρίας εισχώρησαν και ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας οι οποίες κατέδειξαν στόχους για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.