Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Συναγερμός στον Εβρο για τις πλημμύρες Έκτακτη σύσκεψη με θέμα την αύξηση των υδάτων του ποταμού Έβρου

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα την αύξηση των υδάτων του ποταμού Έβρου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριου Πέτροβιτς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν
οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, Παιδείας & Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Α.Μ.Θ. Κωνσταντίνος Εξακουστός, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας Ιωάννης Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Έβρου Γεώργιος Τσεσμελής, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Έβρου.


Για την αύξηση των υδάτων του ποταμού Έβρου, έγινε ενημέρωση των συμμετεχόντων, της υφιστάμενης κατάστασης και συζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα παρέμβασης από τις τεχνικές υπηρεσίες, όταν και όπου χρειαστεί, για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Επίσης έγιναν αναφορές και υπήρξε σύγκλιση απόψεων όλων των παρευρισκομένων, για το μελλοντικό σχεδιασμό, τη βελτίωση και λύση θεμάτων που αφορούν το ποταμό Έβρο.
***********************************
Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Έβρο, εξαιτίας της αύξησης των νερών του, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στο κεντρικό, ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας που, βρίσκονται οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.
 Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η στάθμη στο Πύθιο ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, ενώ στο Ορμένιο παρουσιάζεται σχετική πτώση, καθώς οι παροχές των 1.000m3/sec έχουν μειωθεί περίπου στα 900m3/sec.


«Έχουν ειδοποιηθεί και οι τέσσερις Δήμοι και όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να επέμβουν σε περίπτωση που εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Για εμάς, προέχει η προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών» δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Τα μέτρα που θα ληφθούν, όταν και όπου χρειαστεί, συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη για την αύξηση της στάθμης του ποταμού Έβρου, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, Εσωτερικών Γεώργιου Ντόλιου, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τού θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Εξακουστού, του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλειου Μαυρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εξέδωσε έκτακτη οδηγία, εφιστώντας την προσοχή γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, κυνηγών καθώς και οποιουδήποτε άλλου δραστηριοποιείται σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου.

Συγκεκριμένα, ζητείται -μεταξύ άλλων- να μην πλησιάζουν τον ποταμό Έβρο και τα αναχώματα αυτού, να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και άλλα εργαλεία από τις επικίνδυνες περιοχές και να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στη ζώνη ευθύνη τους για τη λήψη προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια – αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.).


Επίσης, ζητείται από τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές κοντά στον ποταμό να τις επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να είναι σε επαφή με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...