Χίλια χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άθως: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Β.Πούτιν στο Άγιο Όρος

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ «ΔΕΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΣ
Η αυριανή επίσκεψη του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμιρ Πούτιν και του Ρώσου Αρχιεπισκόπου Κύριλλου στο Άγιο Όρος συνιστά γεγονός κορυφαίας  θρησκευτικής και πολιτικής σημασίας. Αιτία τα χιλιάχρονα του ρωσικού μοναχισμού στο Άθως, επέτειος στην οποία η Μόσχα ιδιαίτερα μεγάλη και βαρύνουσα σημασία.



Η προηγούμενη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος είχε βρεθεί στο Άγιο Όρος ήταν τον Σεπτέμβριο του 2005 όταν είχε βρεθεί τότε στην Ιερά Μονή  του Αγίου Παντελεήμονος όπου είδε όλα τα ανεκτίμητης αξίας έγγραφα που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της. αλλά και τη Μονή Ιβήρων όπου  προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας την Πορταΐτισσας.

Έπρεπε να περάσουν 11 χρόνια για να ξαναπατήσει τα ιερά χώματα της Αθωνικής Πολιτείας ο ηγέτης της ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η αυριανή παρουσία του  στο Περιβόλι της Παναγιάς γίνεται προκειμένου να τιμήσει τα 1000 έτη του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος, ενώ το γεγονός ότι συνοδεύεται από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο - ο οποίος βρίσκεται ήδη από σήμερα στο Άθως-  καταδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία που δίνει στην επίσκεψη αυτή το Κρεμλίνο.

Στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε ο Β. Πούτιν επιχείρησε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος και τον Απρίλιο του 2012, λίγο μετά την εκλογή του στην ρωσική προεδρία. Η επίσκεψη εκείνη είχε αναβληθεί.

Αιτία η έμμεση άρνηση της τότε κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου προφασιζόμενη λόγους αργίας λόγω Πάσχα του κρατισμού μηχανισμού προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Μόσχας.

Φήμες για ιδιωτική επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη λίγους μήνες μετά στις 28 Αυγούστου για την Κοίμηση της Θεοτόκου σύμφωνα με το Ιουλιανό εορτολόγιο δεν επαληθεύτηκαν.

Η επίσκεψη όμως έχει και επιπρόσθετη σημασία. Το 2016 είναι αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται σημαντικές εκδηλώσεις με τη ρωσική πλευρά να δίνει σημαντική βαρύτητα, περισσότερο δε στα χιλιάχρονα της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

Η  παρουσία του Ρώσου προέδρου στο Άθως είναι ιδιαίτερα σημαντική, σε μια περίοδο όπου στην περιοχή επικρατούν πρωτοφανείς εντάσεις.

Η παρουσία της ρωσικής πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, καθιστά την τελευταία ως κέντρο θρησκευτικής Ορθόδοξης συνάθροισης με παγκόσμιες προεκτάσεις. Αυτό θα έπρεπε πάντως να το εκμεταλλευτεί η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο, αντί να δημιουργούνται προσκόμματα.

Για τον Ρώσο πρόεδρο  η Ορθοδοξία μετατρέπεται σε συνδετικό κρίκο για τον ρωσικό λαό, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης: Στην δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ, την Ασία, τη Μέση Ανατολή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενισχύει ενθέρμως και κάθε προσπάθεια του Πατριαρχείου Μόσχας και  στη Λατινική Αμερική. Γνωρίζει πολύ καλά πως η πίστη είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος ενώνοντας τους απανταχού Ρώσους, αλλά και πως η  Ορθοδοξία είναι ο μόνος αδιάρρηκτος δεσμός του λαού του με τη μεγάλη Ρωσία, που θέλει να δημιουργήσει ξανά. Ο ίδιος άλλωστε είχε πει πως «ο Θεός σώζει όλα τα έθνη».

Η προσωπικότητα του Βλάντιμιρ Πούτιν πάντως και ο συμβολισμός της είναι τόσο ισχυρός που ακόμη και έτσι η παρουσία του αύριο στην Αθωνική Πολιτεία συνιστά  κύριο διεθνές γεγονός.

Φυσικά είναι μια επίσκεψη που θα εκνευρίσει αρκούντος την ούτος ή άλλως «οξύθυμη» Άγκυρα –η οποία αντέδρασε σήμερα με υπερπτήσεις και παραβιάσεις- βλέποντας πως παρά τα προβλήματα υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στις δύο Ορθόδοξα κράτη την Ελλάδα και την Ρωσία.

Και οι επενδύσεις

Οι συναντήσεις που είχε σήμερα ο Β.Πούτιν με την ελληνική πολιτική ηγεσία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό έχουν τη δυναμική  για να αποτελέσουν μια νέα αρχή για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι συνεχές.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες. Πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων.

Πιο αναλυτικά αυτό θα το συζητήσουμε αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχει κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά το μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 523%.

Να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. Είναι σημαντικό τώρα να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα για την ολοκλήρωσή τους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος όμως αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας και κατά  την διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό  σημειώνοντας: «Μπορεί   η συγκυρία να είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα . Δεν είναι μόνο η ενέργεια είναι και οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές. Ελπίζω να καταφέρουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα» τόνισε.

Πέρα όμως από το γεγονός του συνεχώς αυξανόμενου ρωσικού επενδυτικού ενδιαφέροντας στην Ελλάδα το ότι ο Β. Πούτιν είναι η μοναδική προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας που στηρίζει την Ορθοδοξία, σε κάθε της έκφανση, είναι πράγματι εντυπωσιακό. Εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός του ξεχωριστού ενδιαφέροντος που δείχνει η Μόσχα για το Άγιο Όρος αναλαμβάνοντας μέχρι και το ρόλο του εγγυητή της επικράτειας αυτής του Ορθόδοξου Μοναχισμού από οποιεσδήποτε άλλες κακόβουλες επιβουλές…
pronews.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.