Ορθωσε ανάστημα και με πύρινη ομιλία ο Μητροπολίτης Κόνιτσας ανάρτησε χάρτη με την Βόρειο Ήπειρο ως ελληνική – «Υποκινεί σε πόλεμο» με τον χάρτη της Μεγάλης Ελλάδας λένε οι Αλβανοί

Πυρ και μανία ο αλβανικός τύπος με τον Μητροπολίτη Κονίτσης  Ανδρέα ο  οποίος στο χωριό Δελβινάκι, πραγματοποίησε  πύρινη ομιλία  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 103 χρόνων από την είσοδο του ελληνικού στρατού το 1914 στην Βόρεια Ήπειρο .



Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Ανδρέας είπε μεταξύ άλλων : «Βλέπουμε ότι η Αλβανία θέλει να επεκτείνει το χέρι της κάνοντας χρήση της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας,  στη Μακεδονία  και την Πρέβεζα. Ζητάμε από την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τις κατασχέσεις περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας με την χρήση «σουλτανικών διαταγμάτων» .

Να ακυρωθεί ο νόμος που αφαιρεί το εκλογικό δικαίωμα σε όσους ζουν (Έλληνες)  στο εξωτερικό. Αυτοί οι εκ προθέσεως σκανδαλώδεις νόμοι θέλουν να αποκλείσουν τους Έλληνες από την εκλογική διαδικασία και αποσκοπούν στην μείωση του αριθμού ελληνικής μειονότητας  στην Βόρειο Ήπειρο. Να αλλάξουν όλα και να ανακηρυχτεί αυτονομία  στην  Βόρειο Ήπειρο».




Αμέσως ο αλβανικός τύπος αναφέρει σε άρθρο ότι «οι δηλώσεις αυτές αποτελούν υποκίνηση σε  πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, ενώ συγκρούονται  με τις αξίες της καλής γειτονίας, αλλά και τους νόμους των δύο χωρών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Μητροπολίτης  Ανδρέας δεν είναι ένας απλός άνθρωπος, αλλά ένας κρατικός θρησκευτικός εκπρόσωπος  , διότι  στην Ελλάδα το κράτος και η θρησκεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, έτσι ώστε να αποτελούν την ίδια  οντότητα.»

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κονίτσης παρουσίασε και χάρτη στο οποίο το κομμάτι της Βορείου Ηπείρου είναι συνδεδεμένο με την κυρίως Ελλάδα, με το  σύνθημα: «Αυτονομία τώρα, θέλουμε την ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου».

«Η αποκάλυψη του  χάρτη της Μεγάλης Ελλάδας με την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας, με ένα ανατρεπτικό σύνθημα είναι μια πρόκληση , γιατί η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα από  ανώτερο αξιωματούχο της ελληνικής Δημοκρατίας . Οι δράσεις αυτές του Μητροπολίτη Ανδρέας υποκινούν εθνοτισμό και θρησκευτικό  μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς, δύο γείτονες», τονίζει το αλβανικό άρθρο .


Αντίδραση από την αλβανική κυβέρνηση στα Τίρανα δεν έχουμε …προς το παρόν , αλλά σίγουρα θα υπάρξει.

Μπράβο στον Μητροπολίτη που όρθωσε το ανάστημα του και ανακίνησε το θέμα της αυτονομίας της Β.  Ηπείρου το οποίο παραμένει ανοικτό από το 1914.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έπραξαν ουδέν για αυτό το θέμα αφήνοντας το «παγωμένο»,  ενώ η ανακήρυξη της αυτονομίας μιας καθαρά ελληνικής περιοχής που δόθηκε παρανόμως στο νεοσύστατο τότε κράτος της Αλβανίας,  δεν είχε καμία λογική και υπόσταση.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.