Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Παραδοχή Πάγκαλου: Η «πασοκαρία» και το «εξευρωπαϊσμένο Σημιταριό» ονόμασαν τους τσιγγάνους ως ρομά

Όταν ακόμη και ένα εξέχων μέλος του «συνταγματικού τόξου» φροντίζει να διαλύει τους κατασκευασμένους μύθους της «πολιτικής ορθότητας», τότε αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε το μέγεθος της εσκεμμένης προσπάθειας κατασκευής στερεοτύπων.
Ο… πληθωρικός Θεόδωρος Πάγκαλος, σε άρθρο του στο «Βήμα» υπό τον τίτλο «Άβατα και μειονότητες», γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Τον καιρό της Πασοκαρίας, το εξευρωπαϊσμένο Σημιταριό εισήγαγε από την Δυτική Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς τη λέξη Ρομά. Με τον χαρακτηριστικό φανατισμό, που κάνει τα ψώνια ικανά να θυσιάσουν τη ζωή τους για ένα ανύπαρκτο θέμα, όποιος χρησιμοποιούσε την παλιότερη, ευπρεπέστερη λέξη «Τσιγγάνος» ήταν «ρατσιστής», «φασίστας» ή απλώς «ξεμωραμένος αντιδραστικός». Παρέβλεπαν οι θεσμοθετούντες ότι το «Ρομά» είχε προέλθει από την αναφορά ως χώρας προέλευσης της Ρουμανίας, ενώ οι δικοί μας Τσιγγάνοι αμυδρώς γνώριζαν ότι υπάρχει τέτοια χώρα» […] «Επίσης, το Σημιταριό της Πασοκαρίας δεν συγκινήθηκε καθόλου από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι ονόμαζαν τους εαυτούς τους έτσι και ρωτούσαν μάλιστα άναυδοι: “Τι είναι πάλι αυτό το Ρομά που μας κοπανάτε;”».
Έχοντας υπόψη ότι ο Πάγκαλος αποτέλεσε σημαντικό αναπόσπαστο κομμάτι τόσο «της Πασοκαρίας» όσο και του «εξευρωπαϊσμένου Σημιταριού», έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο όχι μόνο αυτοσαρκάζεται, αλλά και γελοιοποιεί το περιεχόμενο της «πολιτικής ορθότητας». Μαζί με αυτά, βεβαίως, γελοιοποιούνται και εκείνοι οι «σταυροφόροι» (αν και μάλλον ατυχής ο χαρακτηρισμός, αφού ο όρος Χριστιανός φαίνεται να τους ενοχλεί) που επί χρόνια επέμεναν ότι «οι δικοί μας Τσιγγάνοι» (όπως χαρακτηριστικά λέει ο Πάγκαλος) αυτοπροσδιορίζονταν δήθεν ως Ρομά.
Επειδή αν το λέγαμε εμείς θα είμασταν οι «κακοί φασίστες», με την «μισαλλοδοξία» και την «ρητορική μίσους», γι΄ αυτό και παραθέσαμε την άποψη ενός αναγνωρισμένου μέλους του «συνταγματικού τόξου» προκειμένου ο καθένας να αντλήσει τα συμπεράσματά του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...