Σεισμός! Αίγυπτος καλεί Ελλάδα για ΑΟΖ: Ετοιμα τα ρωσικά MiG 35 ναυτικής κρούσης να αναλάβουν δράση μαζί με τα Rafale εναντίον των τουρκικών F-16 – Παραδόθηκαν Κa-52K, α/α S-300V4 και έρχονται 500 άρματα μάχης Τ-90MS – Οι πρώτες εικόνες

Συνεχίζεται ο εξοπλιστικός «οργασμός» με την Αίγυπτο να σπρώχνει και την Ελλάδα προς την οριοθέτηση ΑΟΖ . Η Αίγυπτος παρέλαβε τα πρώτα ελικόπτερα ΚΑ-52K Νο 312 και 313 από την Ρωσία και το αντιαεροπορικό σύστημα S-300V4 ενώ σε φωτογραφίες που διέρρευσαν φαίνονται τα MiG-35 ναυτικής κρούσης, ειδική παραγγελία για την ΑΟΖ…



Πρόκειται για μια εξέλιξη που αλλάζει τους συσχετισμούς στη Μ.Ανατολή και την Α.Μεσόγειο.

Ηδη ρωσικά πλοία ξεφόρτωσαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Tη φωτογραφία μπορείτε να την δείτε παρακάτω.


Όμως η  «βόμβα» είναι αλλού.

H Αίγυπτος συνεχίζει το κολοσσιαίο εξοπλιστικό της πρόγραμμα βασιζόμενη πλέον σε κορυφαία ρωσικά οπλικά συστήματα και έτσι μετά τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K και τα μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς MiG-35, ετοιμάζεται για προμήθεια των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης τύπου T-90MS.

Σύμφωνα με πηγές των αιγυπτιακών ΕΔ θα αποκτηθεί σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό που θα κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 αρμάτων μάχης.

Η Αίγυπτος έχει προχωρήσει και σε γαλλικών μαχητικών Rafale τέταρτης γενιάς της Dassault, δύο ελικοπτεροφόρων Mistral της DCNS που ναυπηγήθηκαν για τη Ρωσία αλλά δεν παραδόθηκαν, των φρεγατών τύπου FREMM και των κορβετών Gowind, κ.λπ.


Μόλις τα αποκτήσει, η Αίγυπτος θα έχει συνολικά  κοντά στα 1.600 άρματα μάχης καθώς διαθέτει ήδη 1.005 Abrams M1A1  τα οποία αναβαθμίζονται σε Μ1Α2 ενώ διαθέτει και 200 άρματα της τελευταίας έκδοσης Μ1Α2 SEP.

Επιβεβαιώνεται έτσι η αρχική εκτίμηση από το pentapostagma.gr, οτι ο Αλ-Σίσι μετατρέπει την Αίγυπτο σε περιφερειακή Υπερδύναμη.

Δείτε τα άρθρα μας με τα οποία είχαμε αποκαλύψει από τον Δεκέμβριο την άφιξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300V4 Κάιρο καλεί Αθήνα για ΑΟΖ: Έφτασαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM στην Αίγυπτο και «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη ενώ για αναλυτική παρουσίαση του αιγυπτιακού οπλοστασίου δείτε το άρθρο Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας

Δείτε φωτογραφίες από τις «αφίξεις» στο οπλοστάσιο των Αιγυπτιακών ΕΔ, συμπεριλαμβανομένων και των Rafale…
















Ομως η σχέση Ρωσίας-Αιγύπτου πρέπει να διερευνηθεί σε όλο το «βάθος» της καθώς κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία πως MiG-27 επιχειρούν στη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα «Poutine Passe a la Vitesse Superieure AUPRES d’Haftar» και γαλλικά δελτίου «Intelligence on-line», κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, το Κρεμλίνο ενίσχυσε με άγνωστο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών  περαιτέρω την υποστήριξή του προς το Λίβυο στρατηγό  Khalifa Haftar, που πολεμάει τους τζιχαντιστές στον πιο σκληρό εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, πρόκειται για  μαχητικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη MiG-27.

Αυτές οι προμήθειες συνοδεύονται επίσης με την αποστολή στην Λιβύη τεχνικού προσωπικού και στρατιωτικών συμβούλων για τις εργασίες συντήρησης και επισκευής των αεροσκαφών αλλά και για τις πολεμικές επιχειρήσεις του νέου λιβυκού στρατού.

Αυτά τα αεροσκάφη ήταν σε αποθήκευση σε ειδικές αποθήκες στην Ρωσία. Η Μόσχα εδώ και  αρκετούς μήνες δεν κρύβει την ολόπλευρη υποστήριξή της στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ  που πολεμάει με διάφορες φυλές και αδυσώπητους ακραίους ισλαμιστές του ισλαμικού στρατού.

Η ρωσική υπηρεσία  στρατιωτικών πληροφοριών (GRU) πριν από λίγες εβδομάδες απέστειλε και  στρατιωτικούς συμβούλους στην Λιβύη ενώ εικάζεται ότι έχει μετακινηθεί στην χώρα αυτή ρωσικός ιδιωτικός στρατός .

Ο Χαφτάρ έλαβε αρχικά βοήθεια από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά  κρυφά έλαβε οπλισμό τόσο  από το Παρίσι όσο και από την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζουμε ότι  τα περιβόητα ρωσικά «σκυλιά του πολέμου» της ιδιωτικής εταιρείας RSB, αλωνίζουν στο λιβυκό έδαφος  τόσο στηρίζοντας τον Λίβυο στρατηγό Χαφτάρ, όσο και εξολοθρεύοντας τζιχαντιστές και «αντιπάλους».

Η Μόσχα έχει βρει  στο πρόσωπο του στρατηγού Khalifa Haftar, έναν φλογερό κυβερνήτη και διοικητή της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των ακραίων ισλαμιστών που στελεχώνουν τις δυνάμεις του ισλαμικού κράτους και της Αλ Κάιντα, σε μια χώρα που διαλύθηκε το 2011.

Μέσα σε 19 μήνες ο Λίβυος πρώην στρατηγός του Καντάφι έχει μετατραπεί σε βασικό παράγοντα σταθερότητας , ενώ η πολύ καλή σχέση του με την Μόσχα αυξάνει την ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη , με την Μόσχα να παίρνει  καθαρά θέση υπέρ του  Khalifa Haftar στην ταραχώδη εμφύλια σύγκρουση.

Ενώ αρχικά είχε την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών  από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και την υποστήριξη από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,…ξαφνικά οι δυτικές χώρες έχουν σταματήσει να τον «αγκαλιάζουν» όπως πριν.

Η Ρωσία, ωστόσο φαίνεται πρόθυμη να του προσφέρει ολοκληρωτική υποστήριξη όπως ακριβώς υλοποιεί  με τον πρόεδρο  Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.