Xρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα: Τέλος το σχέδιο «Σκόπια 2014» και στροφή στο ζήτημα της ονομασίας: Γκρεμίζουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ-ΕΕ και να σωθούν!

Μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να τελειώνει μια και καλή με όσους καπηλεύονται την ιστορία μας καταγράφεται τις τελευταίες ώρες με την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να επιθυμεί στροφή στο ζήτημα της ονομασίας.


Την στροφή αυτή την είχαμε έγκαιρα αποκαλύψει στο άρθρο Τεράστια νίκη της Ελλάδας και του Κ.Καραμανλή με το ιστορικό «ΟΧΙ» στο Βουκουρέστι: Τα Σκόπια διαλύονται, επί τάπητος αλλαγή ονόματος, σημαίας, εμβλήματος! (βίντεο) όπου αναφέραμε χαρακτηριστικά:
βλεπε στο τελος



«Η αλλαγή του ονόματος είναι ο κύριος και απώτερος στόχος που κρύβεται από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του κράτους και της εκμηδένισής του. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή του ονόματος μέσα από την προηγουμένως αλλαγής της σημαίας, του ύμνου, του εμβλήματος και την καθιέρωση της διγλωσσίας (Σλαβικά- Αλβανικά) στη χώρα.

«Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή του ονόματος, που σημαίνει απώλεια όλης της ταυτότητας που δεν θα πρέπει να υφίσταται. Εάν αλλάξει το όνομα, είναι εύκολο να αλλαχθούν και τα άλλα σύμβολα. Γνωρίζουμε ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα κλήθηκαν από τον Έντι Ράμα για συνομιλίες και γνωρίζουμε επίσης ότι ο Έντι Ράμα ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη του Τζορτζ Σόρος. Ο τελικός στόχος είναι να καταστρέψουν το VMRO-DPMNE, επειδή δεν συναινεί σε αλλαγή του ονόματος», τονίζουν πηγές των Σκοπίων.


«Η αλβανική πλατφόρμα έχει μια διαφορετική σημασία. Να ασκήσει πίεση στο σλαβικό κράτος για να λυθούν μεγάλα προβλήματα- με την επίλυση του ονόματος θα ενταχθούμε στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», προσθέτουν.

Μάλιστα αλβανικό κόμμα στα Σκόπια προτείνει:

«Το κράτος χαρακτηρίζεται από τέσσερα βασικά στοιχεία: τους ανθρώπους, τη γλώσσα, την επικράτεια και την κυριαρχία επί του εδάφους»….

Στροφή στο ζήτημα της ονομασίας ετοιμάζει ή νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Πέμπτη το οποίο αναδημοσιεύει το tribune.gr


Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Ζάεφ, κ. Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, σε δηλώσεις του κάνει ευθέως λόγο για απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι «Σκόπια 2014» και προαναγγέλλει εμμέσως το γκρέμισμα των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού έχουν ανεγερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Πέμπτη.

Ο κ. Αλαγκιόζοφσκι τονίζει ότι προτεραιότης του ως υπουργός Πολιτισμού θα είναι ή διακοπή του παράφρονου σχεδίου «Σκόπια 2014» και ή υιοθέτηση νέου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΠΓΔΜ και ή αποκομματικοποίηση των θεσμών στον τομέα του πολιτισμού .

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο «Σκόπια 2014» , ο κ. Αλαγκιόζοφσκι σημειώνει ότι «πρέπει να το διακόψουμε άμεσα, διότι σαν το κουτί τής Πανδώρας καθημερινώς μέσα στη νύκτα και το μαύρο σκοτάδι ξεφυτρώνουν νέα κιτς μνημεία, γλυπτά, περάσματα, κιονοστοιχίες, τα όποια, ενώ είναι περιττά, τα πληρώνουμε ακριβά».

Ο νέος Σκοπιανός υπουργός Πολιτισμού αποκαλύπτει, επίσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τις προθέσεις του για την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του μεγαλοϊδεατισμού.

Τονίζει συγκεκριμένα:

«Στους πρώτους έξι μήνες τής θητείας μου, θα προβούμε σε σοβαρή ανάλυση για το τι έχει κατασκευασθεί, τι έχει ενσωματωθεί, ποια είναι ή άξια του, πόσο κοστίζει η συντήρηση αυτών των κτιρίων και μνημείων. Θα διοργανώσουμε διεθνές συνέδριο για το σχέδιο, όπου θα αναπτυχθούν τα μελλοντικά σενάρια για το τι πρέπει να γίνει με αυτό. Θα είμαστε προσεκτικοί με τις αποφάσεις. Δέκα φορές θα μετράμε και μία θα κόβουμε, μέσα από ευρεία δημόσια διαβούλευση. Αυτό πού οπωσδήποτε θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει αυτό το σχέδιο και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κακή κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Είναι απολύτως προφανές από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού των Σκοπίων, γράφει η ΕΣΤΙΑ, ότι αρχίζει η αποκαθήλωση των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού εκπέμπουν αλυτρωτισμό και μαζί με την ψευδοϊδεολογία αποτελούν κατάρα για τη χώρα.

Χαρακτηριστική των προθέσεών του είναι ή φράσις «δέκα φορές θα μετράμε, μία θα κόβουμε».

Η αλλαγή πολιτικής τής νέας κυβερνήσεως στο θέμα τής ονομασίας προκύπτει και από τις επιθέσεις πού δέχεται από τον φιλικό προς τον Γκρούεφσκι Τύπο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο όποιος έλαβε το χρίσμα σε ειδική συνάντηση με τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μπράιαν Γι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνάντησις η οποία έγινε γνωστή με ανάρτηση φωτογραφίας από τον ίδιο, στη σελίδα του στο Facebook.

Η προσκείμενη στον Γκρούεφσκι εφημερίδα VECER υποστηρίζει ότι εργοδότης του Ντιμιτρόφ είναι εδώ και χρόνια ή διεθνής κοινότης, καθώς εργάζεται σε πολιτικό ινστιτούτο στην Χάγη το όποιο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και επισημαίνει ότι οι άνθρωποι πού τον γνωρίζουν καλά λένε ότι ο Ντιμιτρόφ έχει έλθει με μια συγκεκριμένη αποστολή, την αλλαγή του ονόματος.

Ως αντάλλαγμα για τη στροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική των Σκοπίων, ο νέος υπουργός, ο όποιος συντόμως θα προσκληθεί στην Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, θα υποστηρίξει ότι ο συμβιβασμός για το όνομα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο NATO και στην EE, γράφει η ΕΣΤΙΑ.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και αν θα επισκεφθεί την Αθήνα, ανέφερε:

«Μιλήσαμε χθες τηλεφωνικά, ενώ σήμερα το πρωί μίλησα και με την ομόλογό μου από την Βουλγαρία. Και από εκεί έλαβα πρόσκληση.

Θα δούμε πως θα είναι το πρόγραμμα, ωστόσο στόχος μου, κάτι που έχω εκφράσει και δημόσια κατά την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πως θα ήθελα η πρώτη διμερής επίσκεψή μου να είναι στην Αθήνα, διότι εκεί έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα και δουλειά μας, της διπλωματίας, είναι να λύνουμε τα προβλήματα και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις.

Και νομίζω πως θα βρούμε τρόπο, παρά το πρόβλημα αυτό [σ.σ. του ονόματος] να έχουμε ωραίες, θετικές σχέσεις.

»Βασικά θέλω να πω στην περιοχή ότι από σήμερα η “Μακεδονία” έχει νέο πρόσωπο. Και αυτό θα το δείξουμε και έμπρακτα.

»Και εννοείται ότι θα έχω πολλές επισκέψεις στις Βρυξέλλες, αλλά αυτές δεν θα είναι σε διμερές επίπεδο».

Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος, ανέφερε: «Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα, παρότι δεν θα έπρεπε από νομικής άποψης, είναι συνυφασμένο και με τις δύο διαδικασίες ενσωμάτωσης [σ.σ. στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ].

»Ωστόσο και δίχως αυτό, οι σχέσεις με τους γείτονες είναι πάντοτε πολύ σημαντικές».

Την πρόθεσή του να προσκαλέσει στην Αθήνα τον νέο ομόλογό του της πΓΔΜ ώστε να «βρούμε τρόπους και για να εντείνουμε τη συνεργασία μας αλλά και για να ξεπεράσουμε δημιουργικά και μέσα στην κουλτούρα της δημοκρατικής συναίνεσης ό,τι προβλήματα κουβαλάμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για την πΓΔΜ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Ντάβορ Ίβο Στίερ.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ και πως του ανακοίνωσε την πρόθεση του να προσκαλέσει τον υπουργό του των Εξωτερικών, μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι μέλημα της Ελλάδας για την πΓΔΜ είναι η ενότητα, η ακεραιότητα και η σταθερότητα της για την ίδια και το μέλλον της, επισημαίνοντας ότι «η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία των Σκοπίων».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα για τη βόρειο γείτονά μας η ενότητα της, η ακεραιότητα της και η σταθερότητα της. Και ότι όλοι οι γείτονες της και τα κράτη που ενδιαφέρονται και σχετίζονται μαζί της πρέπει να συμβάλουν στο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη χώρα και το μέλλον της. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και η γνώμη μας είναι- σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι- ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας».

«Πάντα το λέω», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «ότι η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Θέλουμε τη βόρεια γείτονα μας να την βγάλουμε από την φυλακή που έβαλε τον εαυτό της και να κατανοήσει ότι στοιχεία της ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι η πολιτική συναίνεσης και συμβιβασμών τόσο στην εσωτερική πολιτική ζωή όσο και στη γειτονιά μας».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναπτύξουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πολλαπλασιάζονται χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι διπλωμάτες μας, και να βρούμε και να αναπτύξουμε κι άλλα πεδία συνεργασίας. Θέλουμε τη σταθερότητα αυτής της χώρας, και όπως πειραχτικά λέω στα αγγλικά, αυτή η χώρα είναι δώρο των θεών αλλά δεν επέλεξαν καλό νονό», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.



Τεράστια νίκη της Ελλάδας και του Κ.Καραμανλή με το ιστορικό «ΟΧΙ» στο Βουκουρέστι: Τα Σκόπια διαλύονται, επί τάπητος αλλαγή ονόματος, σημαίας, εμβλήματος! (βίντεο)


Σκόπια, τέλος με μια τεράστια νίκη του Κώστα Καραμανλή! Kαι λέμε τέλος γιατί οι Αλβανοί Κοσόβου-Αλβανίας-Σκοπίων είναι αποφασισμένοι και τα πράγματα θα φτάσουν πλέον στα άκρα. Όπως αποφασισμένοι είναι οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος των Αλβανών αλλά και των ΗΠΑ-Γερμανίας είναι ο  επαναπροσδιορισμός του κράτους, η αλλαγή ονομασίας του και η ταυτότητα των πολιτών της προκειμένου να εισέλθει στο ΝΑΤΟ!

Η αλλαγή του ονόματος είναι ο κύριος και απώτερος στόχος που κρύβεται από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του κράτους και της εκμηδένισής του. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή του ονόματος μέσα από την προηγουμένως αλλαγής της σημαίας, του ύμνου, του εμβλήματος και την καθιέρωση της διγλωσσίας (Σλαβικά- Αλβανικά) στη χώρα.


«Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή του ονόματος, που σημαίνει απώλεια όλης της ταυτότητας  που δεν θα πρέπει να υφίσταται. Εάν αλλάξει το όνομα, είναι εύκολο να αλλαχθούν και τα άλλα σύμβολα. Γνωρίζουμε ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα κλήθηκαν από τον Έντι Ράμα για συνομιλίες και γνωρίζουμε επίσης ότι ο Έντι Ράμα ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη του Τζορτζ Σόρος. Ο τελικός στόχος είναι να καταστρέψουν το VMRO-DPMNE, επειδή δεν συναινεί σε αλλαγή του ονόματος», τονίζουν πηγές των Σκοπίων.

«Η αλβανική πλατφόρμα έχει μια διαφορετική σημασία. Να ασκήσει πίεση στο σλαβικό κράτος για να λυθούν μεγάλα προβλήματα- με την επίλυση του ονόματος θα ενταχθούμε στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», προσθέτουν.

Μάλιστα αλβανικό κόμμα στα Σκόπια προτείνει:

«Το κράτος χαρακτηρίζεται από τέσσερα βασικά στοιχεία: τους ανθρώπους, τη γλώσσα, την επικράτεια και την κυριαρχία επί του εδάφους.


Αυτά τα βασικά στοιχεία δεν απειλήθηκαν ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό. Όσον αφορά τα σύμβολα του κράτους, για την αλλαγή τους απαιτείται η συναίνεση, τουλάχιστον, 81 βουλευτών ή 50% της βούλησης των πολιτών μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει αντί των αποφάσεων του Κοινοβουλίου, για τα εθνικά και δημοσίου συμφέροντος θέματα να αποφασίζουν οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα σύμβολα του κράτους.

Έντι Ράμα: Η πλατφόρμα δεν περιέχει όρους, αλλά ένα όραμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο Βερολίνο, όπου ήταν φιλοξενούμενος από το ίδρυμα «Friedrich Ebert» απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων έγινε στα Τίρανα.

«Εγώ μεσολάβησα μεταξύ των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, επειδή στο παρελθόν δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Το θέμα είναι ένα- αυτός που θα συνεργασθεί με τα αλβανικά κόμματα πρέπει να αποδεχθεί πλήρως τις αρχές της Συμφωνίας της Οχρίδας και να φέρει τα θέματα της συμφωνίας στην κυβέρνηση», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ράμα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, τα Σκόπια δεν πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια. Οι Αλβανοί στα Σκόπια αποτελούν συστατικό στοιχείο του κράτους, μια οντότητα, δεν είναι μια μειονότητα. Η χώρα πρέπει να σχηματισθεί από δύο ίσες οντότητες, Σλάβους και Αλβανούς. Η μη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, αποτελεί μια βόμβα που μπορεί να εκραγεί οποτεδήποτε. Το θέμα είναι πως θα αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος», είπε ο Ράμα.

Πώς όμως φτάνουμε στο σημείο αυτό

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί την παραμικρή κουβέντα για το θέμα των Σκοπίων σ’ εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. H πόρτα του ΝΑΤΟ έμεινε και θα μείνει κλειστή για τα Σκόπια όσο συνεχίζουν την παρελκυστική και επικίνδυνη πολιτική τους έναντι της Ελλάδος και της σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη περιγράφει ο Χ.Κ.Λαζαρόπουλος σε έγκυρο δημοσίευμα.

Στις 21 Φεβρουαρίου η κατάσταση είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Ο κ. Νίμιτς παρουσίαζε ονομασίες ενώ η αντιπολίτευση είχε βρει αφορμή να ασκήσει κριτική. Την απάντηση έδωσε ο κ. Καραμανλής προσωπικώς από το βήμα της Βουλής στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους ήθελαν να παίξουν με τα εθνικά θέματα.

«Δεν χαιρόμαστε με τις εξελίξεις. Δεν χαιρόμαστε με το ανεμίζουν αμερικανικές σημαίες στο Κοσσυφοπέδιο ή ρωσικές στη Σερβία».

«Ονομασία που περιγράφει το ισχύον πολίτευμα της γειτονικής χώρας δεν είναι σύνθετη», αντέτεινε.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής είχε καταφέρει να πείσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών της περιόδου 1996 – 1999 κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και τον διάδοχό του κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι η ονομασία «Δημοκρατίας της Μακεδονίας – Σκόπια» έπρεπε να αποτελεί βάση διαλόγου.

Η εξέλιξη των πραγμάτων στο Σκοπιανό προβλημάτιζε τον κ. Καραμανλή. Δεν ήθελε να βρεθεί προ τετελεσμένων γι’ αυτό κι άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Στις 4 Μαρτίου 2008 δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ για την προετοιμασία της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και απόλυτα σαφής. Η θέση της ελληνικής πλευράς για την ονομασία της πΓΔΜ και την πιθανότητα να συμμετάσχει ποτέ στο ΝΑΤΟ είχε εκφραστεί στη Βουλή. Η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Σέφερ ήταν τόσο έντονη, ώστε μετά το τέλος της δεν έγινε η παραμικρή δήλωση.

Την στάση της ελληνικής κυβέρνησης θέλησε να επαινέσει δέκα ημέρες αργότερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις στο Σκοπιανό και θέλησε να συναντηθεί με τον κ. Καραμανλή.

Τέτοιες συναντήσεις δεν είχαν πάντα το χαρακτήρα της αβρότητας αλλά δεν μπορούσε να την απορρίψει εν όψει της Συνόδου στο Βουκουρέστι. Ο πρώην πρωθυπουργός θυμόταν ότι όταν παρέθεσε γεύμα προς την καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ στο σπίτι του στη Ραφήνα το καλοκαίρι του 2007, εκείνη ξεπέρασε κάθε πρωτόκολλο και έθεσε κατ’ ευθείαν το ζήτημα που την απασχολούσε. Η καγκελάριος είχε πει τότε ότι εφ’ όσον το 2006 ακυρώθηκε η παραγγελία των αμερικανικών F-16, ήταν επιτακτική ανάγκη «να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις προκλήσεις» αγοράζοντας μαχητικά Eurofighter.

Με αυτήν την ανάμνηση προσήλθε προετοιμασμένος στη συνάντηση με τον κ. Σαρκοζί ο πρώην πρωθυπουργός. Μετά τις απαραίτητες αβρότητες ο πρόεδρος της Γαλλίας μπήκε στο θέμα.

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να προμηθευτεί μαχητικά Rafale» ήταν η κεντρική ιδέα της συνάντησης. Ο προετοιμασμένος κ. Καραμανλής απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα να επιστραφούν στη Γαλλία τα 40 πεπαλαιωμένα Mirage 2000 του ΓΕΑ και στο πλαίσιο της απόσυρσης να γίνει προμήθεια Rafale με μειωμένη τιμή. Εξεπλάγη ο κ. Σαρκοζί, σκέφθηκε για λίγο και τελικά απάντησε: «Κώστα, μου αρέσει η ιδέα!».

Εκτός εαυτού η Μέρκελ εναντίον Καραμανλή

«Είναι αλήθεια;» ήταν το ψυχρό ερώτημα που δέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός από την καγκελάριο της Γερμανίας, σύμφωνα με όσα γράφει ο κ. Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του «Off the record». Η κ. Άνγκελα Μέρκελ είχε ενοχληθεί από την κίνηση του κ. Καραμανλή και φαίνεται πως δεν πείσθηκε από την απάντησή του.

Τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου, η κ. Μέρκελ έδειξε τις πραγματικές προθέσεις της όχι εναντίον του κ. Καραμανλή μόνο, αλλά εναντίον του Ελληνισμού. Απαίτησε να μην χρησιμοποιήσει η Αθήνα το δικαίωμα της αναβλητικής αρνησικυρίας (σ.σ. βέτο) στην ένταξη των Σκοπίων.

«Χρησιμοποιείτε τα αντίθετα επιχειρήματα απ’ αυτά που επικαλεστήκατε για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. Η μη λύση δεν εμπόδισε την ένταξη στην Κύπρο, ενώ τώρα λέτε «μη λύση – μη ένταξη» για τα Σκόπια», δήλωσε η καγκελάριος.

«Ανακρίβειες» απάντησε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε ζητήσει τόσο από τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη, όσο και από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ενημερωθεί περί του θέματος καιρό πριν τού τηλεφωνήσει η κ. Μέρκελ.

Μετά το φραστικό επεισόδιο ο τότε πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την τότε υπουργό Εξωτερικών και την ενημέρωσε για όλα όσα συνέβησαν.

Έπειτα από 48 ώρες, ο κ. Καραμανλής κάλεσε στο Μαξίμου τόσο τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ύστερα από εκείνη τη σύσκεψη, ο τότε πρωθυπουργός έκανε συνολική επισκόπηση της κατάστασης.

Οι πρώτες ώρες της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Βουκουρέστι χαρακτηρίσθηκε από ένα ακόμα επεισόδιο. Έξαλλη η καγκελάριος της Γερμανίας αναζητούσε τον πρωθυπουργό. Είχε ενοχληθεί επειδή ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη κι εκείνη τον Γερμανό τότε ομόλογό της κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάυερ, ο οποίος ανήκε στους αντιπάλους (αλλά κυβερνητικούς εταίρους) σοσιαλιστές του SPD.

Από τότε σημειώθηκε οριστικό ρήγμα στις σχέσεις Καραμανλή – Μέρκελ. Τυπική ήταν όμως και η χειραψία που αντάλλαξε ο τότε πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τζωρτζ Μπους.

Το φιλοσκοπιανό ντελίριο του υφυπουργού κ. Ντάνιελ Φρηντ δεν διαμόρφωνε και τις καλύτερες συνθήκες για αβρότητες σε δεξιώσεις…

Η κρίσιμη Σύνοδος

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εθεωρείτο «λίαν σημαντικό» ζήτημα για την πολιτική παρακαταθήκη του κ. Μπους Τζούνιορ. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρέσβυς της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς σε εκτενές τηλεγράφημά του προς το ΥΠΕΞ. Ο έμπειρος διπλωμάτης δέχθηκε μάλιστα «συμβουλές» από την αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Τζούντυ Άσλεϋ. Ελληνική αρνησικυρία «θα σήμαινε ατυχή επιλογή με συνέπειες», υποστήριξε η κ. Άσλεϋ και προανήγγειλε την αναβολή κάθε εξέλιξης στο πρόγραμμα Visa Waiver.

Μιλώντας στο βήμα της Συνόδου, ο κ. Μπους έκανε λόγο για ιστορική απόφαση για την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της «Μακεδονίας» στη Συμμαχία. Μόλις το άκουσε αυτό ο κ. Καραμανλής ζήτησε να παρέμβει. «Αυτό δεν θα συμβεί επ’ ουδενί λόγω» επισήμανε, εξήγησε τους λόγους που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα το αναφαίρετο κι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά της σε βέτο και εξήγησε πως τα Σκόπια «δεν πληρούν το κριτήριο της καλής γειτονίας» απέναντι σε ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας από τις 18 Φεβρουαρίου 1952.

Όταν κάθισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ έσπευσε να υποστηρίξει όσα ισχυρίσθηκε ο κ. Μπους και να ταχθεί θετικά στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Αμέσως ανασηκώθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Γύρισε το πρόσωπό του προς τον κ. Καραμανλή, ο οποίος τον κοίταξε. Με το δείκτη του δεξιού χεριού του στον κρόταφο φάνηκε να λέει: «το περίμενα». Ο κ. Σαρκοζί είχε εκφράσει αντιρρήσεις στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν το έκρυβε και ζητούσε μεγαλύτερη υποστήριξη στην ανάδειξη της Γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων.

Η αποφασιστικότητα του κ. Καραμανλή είχε αποτέλεσμα. Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Υπέρ των Σκοπίων τάχθηκαν Τουρκία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Δανία, Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία και Νορβηγία. «Κατανόηση» επέδειξαν Γερμανία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

pentapostagma.





Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.