Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ εν όψει υπογραφής East Med: «Δεν θα συμβιβαστούμε - Θα πολεμήσουμε»

Σε νέα απειλητική δήλωση προς Ελλάδα, Κύπρο και όλους όσους εμπλέκονται στον Εast Med, Ισραήλ και Αίγυπτο, δηλαδή προχώρησε ο Τούρος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για την «ελληνική επιθετικότητα στο Αιγαίο».



Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε συγκεκριμένα:

«Δεν κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας. Βασική αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι η ασφάλεια των 82 εκατ. Τούρκων, των 780.000 τ.χλμ. εδάφους και των 462.000 τ.χλμ. της γαλάζιας πατρίδας. Σε αυτό δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.



Ο λόγος για τον οποίο ο Χ.Ακάρ επιμένει τόσο πολύ στο δόγμα της «γαλάζιας» του «πατρίδας», όπως την εννοεί, δηλαδή  το Αιγαίο και όλη η περιοχή νότια της Κρήτης και η κυπριακή ΑΟΖ, είναι ότι ουσιαστικά θέλει τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων όπου αυτά υπάρχουν και τη διχοτόμηση του Αιγαίου, διχοτόμηση την οποία επιδιώκει μέσω της στρατιωτικής ισχύος.

Εχθές το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο σιωπά για τα περί της «γαλάζιας πατρίδας» είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών, με μια μικρή «χλιαρή» αναφορά για το καθεστώς του Αιγαίου:

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η Πολεμική Αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Της ανακοίνωσης αυτής ακο9λούθησε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενη στην ελληνική ανακοίνωση ω2ς «ασύλητη και παράξενη».

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν ασύλληπτη και παράξενη, δεδομένης της χρονικής στιγμής στην οποία γίνεται και του περιεχομένου της.

Η Τουρκία διατηρεί την άποψη ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να συνιστά επίδικο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουν τα πράγματα, το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατό με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας», αναφερόταν σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
.pronews.gr

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.