Αίγυπτος: Σοκ από συμφωνία για μια μοίρα μαχητικών Su-35… κόλαφος για την Τουρκία

Σχεδόν σοκάρει η είδηση που έρχεται στην επιφάνεια και αφορά στη συμφωνία Ρωσίας και Αιγύπτου που έρχεται στην επιφάνεια, η οποία αφορά στην προμήθεια μιας μοίρας, τουλάχιστον, μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-35, ρωσικής κατασκευής, μετά την παραγγελία για δυο μοίρες μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 (MiG-35 σύμφωνα με άλλες πηγές). Πρόκειται για την εισαγωγή στην εξίσωση ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου ενός πολύ ικανού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “game changer”, ότι δηλαδή αλλάζει τους κανόνες; του παιχνιδιού, ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε αργότερα με ανάλυση-εκτίμηση.



Η Ρωσία και η Αίγυπτος λοιπόν υπέγραψαν σύμβαση ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια δεκάδων μαχητικών Su-35 πολλαπλών ρόλων, οι οποίοι θα αυξήσουν σημαντικά την ισχύ του στόλου της αιγυπτιακής Αεροπορίας.

Το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια μαχητών Su-35, δήλωσαν στη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα “Kommersant” δύο κορυφαίοι επιχειρησιακοί διευθυντές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η σχετική συμφωνία που αφορά στην προσφορά 24 [σύμφωνα με κάποιες πηγές] μαχητικών αεροσκαφών Su-35 που θα κατασκευαστούν στο Komsomolsk-on-Amur Aviation Plant, τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018, με τις πρώτες παραδόσεις να προβλέπονται για την περίοδο 2020-2021. Μία από τις πηγές τόνισε, ότι οι δυνατότητες της γραμμής παραγωγής, επιτρέπουν στην εταιρεία να παράγει 20 επιπλέον αεροσκάφη του τύπου την περίοδο 2019-2020 για την κάλυψη των αναγκών της ρωσικής Αεροπορίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές μιας ευρείας γκάμας ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Η δραστηριότητα αυτή συνδέεται άμεσα με πρόεδρο αλ Σίσι, ο οποίος ήρθε στην εξουσία στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος το 2013 και γρήγορα συνειδητοποίησε την πραγματική ανάγκη του στρατού για μαζική ανανέωση του υλικού που χρησιμοποιεί.

Πριν τη συμφωνία με την Αίγυπτο είχαν γίνει γνωστές δύο συμβάσεις για τα Su-35: τον Νοέμβριο του 2015, υπογράφηκε συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 (ένα συμβόλαιο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018), και το 2018, η συμφωνία πώλησης 11 Su-35 με την Ινδονησία. Η σύμβαση εκτιμάται σε 1,1 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου το ήμισυ θα καταβληθεί με παροχή “μη στρατιωτικών” προϊόντων.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.